U trendu

Sindikat: Štrajk prosvetara 2. juna i protest pred zgradom Vlade

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je danas da će u petak, 2. juna održati jednodnevni štrajk i protest ispred Vlade, zato što Ministarstvo prosvete i Vlada ignorišu zahteve prosvetnih radnika u vezi sa unapređenjem bezbednosti u školama.

Precizirano je da će se štrajk realizovati skraćenjem školskog časa na 30 minuta, a protest ispred zgrade Vlade počinje u 16:30 časova, uz poziv svim prosvetnim radnicima, bez obzira da li su sindikalno organizovani ili ne, da se pridruže.

Sindikat u saopšenju podseća da je predao zahteve Ministarstvu i Vladi nakon protesta koji je održan 8. maja u Beogradu, ali da ni do danas nije dobio odgovor.

„Zahtevi su uvođenje mogućnosti suspenzije učenika koji se loše ponašaju, sprečavanje mogućnosti anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji – jer su se one zloupotrebljavale da bi se vršio pritisak na prosvetne radnike, kao i da se krivičnim zakonikom predvide strožije kazne za nasilje u školama“, naveo je NSPRS.

Kako je istaknuto, „potpuno ignorisanje zahteva iza kojih stoji više hiljada prosvetnih radnika, do te mere da Vlada ne uputi čak ni kurtoazni odgovor ili poziv na razgovor, je skandalozno ponašanje“.

„Ostavka ministra prosvete Branka Ružića je po svemu sudeći bila samo kupovina vremena potrebnog za konsolidaciju vlasti nakon tragičnih događaja u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’, ali ne i uvod u stvarno preuzimanje odgovornosti za stanje u društvu i ozbiljniji rad na reformi sistema vaspitanja i obrazovanja u Srbiji. Stav aktuelne vlasti da ‘sistem nije zakazao’ je neprihvatljiv za prosvetne radnike“, naglašeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar