Sindikat traži povlačenje zakona o platama

Sindikat pravosuđa Srbije zatražio je danas od Vlade Srbije da povuče verziju zakona o sistemu plata u javnom sektoru iz javne rasprave i da prestane da obmanjuje javnost.

„Vlada, drsko i bez ustručavanja predlaže zakon koji će se odnositi samo na najsiromašnije. Ovim zakonom neće se smanjiti nejednakost u platama već će dovesti do još veće nejednakosti“, navodi se u saopštenju.

Sindikat pravosuđa Srbije zahteva od Vlade Srbije da „otvoreno prizna da je taj zakon velika obmana“ jer u njegovom donošenju nije konsultovala sindikate i time poslala poruku da ih ne priznaje za socijalne partnere.

„Trebalo je da Vlada krene obrnutim redom, odnosno od sebe, svojih javnih preduzeća i agencija jer oni, zajedno, predstavljaju rušilački faktor i destabilizuju javne finansije dok uvek isti trpe i ispaštaju. Tamo gde je trebalo vlast nije ni dirnula“, dodaje se u saopštenju.

Po oceni tog sindikata sporni zakon neće se odnositi na funkcionere, javna preduzeća, agencije, BIA, policijske službenike, vojsku, opštine i posebne organizacije u okviru ministarstava.

Dodaje se da će za te oblasti, navodno Vlada, doneti posebne zakone kojima će urediti ili uskladiti njihove plate, ali tek u roku godinu dana od dana početka primene ovog „skandaloznog zakona“.

Taj sindikat podsetio je da se zakon o sistemu plata u javnom sektoru odnosi na, kako je navedeno, posebno ugrožene, odnosno zaposlene u pravosuđu (sudovi, tužilaštva i zatvori), kao i  u državnoj upravi, prosveti, zdravstvu i kulturi.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o sistemu plata u javnom sektoru trajaće do 10. novembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.