Sindikati: Raste nezadovoljstvo prosvetara zbog izostanka socijalnog dijaloga sa vladom

 Reprezentativni sindikati zaposlenih u obrazovanju uputili su danas pismo premijerki Ani Brnabić i resornom ministru Branku Ružiću u kom su ih upozorili na „rastuće nezadovoljstvo“ prosvetara zbog izostanka socijalnog dijaloga i „ignorisanja opravdanih zahteva sindikata“.

Ocenili su da vlasti nisu pokazale dobru volju i želju da se reše „ključni problemi“ zaposlenih u obrazovanju, prvenstveno „simbolično“ povećanje plata od 3,5 odsto od januara naredne godine, nejednaka cena rada u obrazovanju i zaostajanje plata u prosveti u odnosu na druge delatnosti koje se finansiraju iz budžeta.

„Iako je sa predsednicom Vlade Srbije još u marti dogovorena korekcija koeficijenta za zaposlene od četvrtog do šestog stepena stručne spreme i koja je već trebalo da se realizuje, do sad ništa nije preduzeto. Kolektivni ugovori se ne poštuju jer se novogodišnje nagrade već godinama ne isplaćuju niti se o njima pregovara a nisu rešena ni pitanja naknade za topli obrok i regres“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da će „svu odgovornost za dalje korake“ reprezentativnih sindikata snositi resorno ministarstvo i Vlada Srbije.

Saopštenje su potpisali predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.