U trendu

SINOS: Obaveza je emitera da ne propagiraju kič i šund

Sindikat novinara Srbije (SINOS) ponovo je danas ukazao da „skaredni sadržaji ne smeju da budu prikazivani na televiziji sa nacionalnom frekvencijom“ i da je obaveza emitera da ne propagiraju kič, šund i sadržaje koji uništavaju duhovno i mentalno zdravlje nacije.

Reagujući na izjavu ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića da zahtevi predstavnika dela opozicije za gašenjem pojedinih medija predstavljaju udarac na slobodu govora, te da ga brine „izostanak bilo kakve reakcije novinarskih i medijskih udruženja“, SINOS je naveo da su još 2018 godine tražili ukidanje rijaliti programa.

„SINOS smatra da ograničeni javni resurs u vidu nacionalnih frekvencija podrazumeva i obavezu emitera da ne propagiraju kič, šund i sadržaje koji uništavaju duhovno i mentalno zdravlje nacije“, saopštio je taj sindikat i dodao da Regulatorno telo za elektronske medije treba da iskoristi svoja ovlašćenja i zaštiti gledaoce od takvih medijskih sadržaja.

U saopštenju, SINOS je pozvao ministra Jovanovića da pre usvajanja Zakona o javnom informisanju organizuje  javnu debatu u kojoj će učestvovati predstavnici medijske i akademske zajednice, nevladinog sektora, pedagozi, sociolozi, psiholozi, psihijatri, pravnici, javne ličnosti.

„Da zajedno dogovorimo kako da  obeshrabrimo i zaustavimo objavljivanje nepristojnih i uznemirujućih sadržaja u televizijskim emisijama, štampanim medijima i portalima i da usaglasimo stavove, zasnovane na zakonu i tumačenju opšteg interesa“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.