U trendu

Širom Srbije održano plivanje za Časni krst (FOTO)

Širom Srbije danas je održano tradicionalno plivanje za Časni krst, na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje.

U Zemunu je organizovana centralna manifestacija, na kojoj je učesnike i okupljene blagoslovio poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej pozdravom „Bog se javi“, a okupljeni su mu odgovorili rečima „Vaistinu se javi“.

Na beogradskoj Adi Ciganliji održano je takmičenje pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, a najbrži medju 54 takmičara na stazi dugačkoj 33 metra, je bio kadet Vojne akademije Sava Stanković.

Ministar Aleksandar Vulin je nakon čestitanja pobedniku kazao da je „ponosan na kadete i pripadnike Vojske Srbije, baš kao što je cela Srbija ponosna na svakog pripadnika Vojske Srbije“.

„Danas su kadeti Vojne akademije pokazali koliko su spremni, koliko su hrabri, koliko vole svoju zemlju, koliko vole ovaj grad. Vojska Srbije će uvek da bude tu, sa svojim narodom, da slavi, da se raduje, ali i da ga zaštiti kad god to treba“, kazao je ministar odbrane, a prenelo Ministarstvo.

Povodom Bogojavljenja više od sto pripadnika Ministarstva odbrane i VS plivalo je danas i u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Sremskoj Kamenici, Starim Banovcima, Pančevu, Zemunu, Savamali u Beogradu, Čačku, Raški, Kruševcu, Nišu, Svrljigu, Kuršumliji, Mladenovcu, na Vlasinskom jezeru, u Somboru, Staroj Pazovi, Kragujevcu, Indjiji, Pirotu, Smederevu i juče kod Beogradske tvrdjave.

Brojni gradjani okupili su se danas na Zemunskom Keju kako bi gledali trku za Bogojavljenski krst na Dunavu, a do časnog krsta je prvi od 200 učesnika stigao srednjoškolac iz Beograda Uroš Radulović.

Tim povodom u Zemunu je organizovana centralna manifestacija, na kojoj je učesnike i okupljene blagoslovio poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej pozdravom „Bog se javi“, a okupljeni su mu odgovorili rečima „Vaistinu se javi“.

Plivanje za Časni krst danas je održano i u Nišu, gde je pobedu na bazenu Sportskog centra „Čair“ odneo student elektronike Nikola Djordjević (24).

Djordjević je bio najbrži u konkurenciji 20 plivača, medju kojima je bila i jedna žena, majka troje dece Jovanka Morović (35) i sedamdesetogodišnji penzioner Elektronske industrije Ivan Djordjević, kome je to bilo osmo učešće u Bogojavljenskom plivanju.

U Sremskoj Kamenici u konkurenciji 140 plivača, medju kojima je bilo i pet žena, Bogojavljenski krst je iz Dunava izvukao Aleksa Bobar koji je prvi preplivao razdaljinu od 33 metra.

U Zrenjaninu je Nenad Živanov bio najuspešniji u takmičenju u jezeru kraj zrenjaninskog Kulturnog centra, a u trci je učestvovalo 46 plivača iz Zrenjanina, Novog Sada i Kikinde, medju kojima je bila i jedna Zrenjaninka Tijana Sič.

Na tradicionalnom bogojavljenskom plivanju za Časni krst na jezeru u Šumaricama u Kragujevcu pobedio je 60-godišnji Micko Jakovljević, a na takmičenju je učestvovalo 33 takmičara medju kojima su bile i dve žene.

U bazenu na smederevskom odmaralištu Jugovo za Časni krst danas je plivalo 14 mladića i jedna devojka, a pobednik Nebojša Milić dobio je zlatnik s tekstom „Bogojavljenje 2018“, pozlaćeni krst, bocu viskija i večeru za dvoje u restoranu Imperijal.

Organizator plivanja za Časni krsta i član odbora za negovanje tradicije Zoran Ivanović kazao je agenciji Beta da je drugi na takmičenju bio Dušan Bogićević koji je dobio sportske patike, litar vina, večeru za dvoje u restoranu Pogled.

Trećeplasirani Miloš Branković je kao nagradu dobio disk-lamelu za bilo koji putnički auto, litar vina i večeru za dvoje u restoranu Vincea, a Ana Pavlović koja je osvojila četvrto mesto je dobila krst izliven u bronzi i večeru za dvoje u restoranu DIS.

U Smederevskoj Palanci danas je prvi put održano plivanje za Časni krst, a Tanja Simonović je od 33 učesnika bila najbrža u plivanju u Kudrečkom jezeru.

U Opštini Vladičin Han danas je devojka Marija Stošić pobedila u plivanju za Časni krst u Južnoj Moravi, što je prvi put da je u tom takmičenju pobedila žena.

Predsednik organizacionog odbora te manifestacije Zoran Cvetković kazao je agenciji Beta da se danas u plivanju za Bogojavljanski krst takmičilo 26 plivača, što je pet puta masovnije nego u 2017. godini kada je učestvovalo pet osoba.

Osim u Vladičinom Hanu plivanje za Bogojavljenski krst organizovano je i na Vlasinskom jezeru nedaleko od Surdulice, dok u ostalim opštinama Pčinjskog okruga nije bilo takvih manifestacija.

Student i fudbaler Jedinstva iz Pirota Nikola Lilić (22) prvi je doplivao do časnog krsta na Gradskom kupalištu u tom gradu, a posle plivanja krst je predao Mileni Tričković (27), jedinoj dami koja se danas prvi put nadmetala sa najodvažnijim Piroćancima.

Na gradskom bazenu u Kuršumliji najbrži je bio Srdjan Randjelović i on je, pored Časnog krsta, dobio i novčanu nagradu od 10.000 dinara.

Drugo mesto i 8. 000 dinara osvojio je Nemanja Djurović, a treće Nenad Pantović koji je dobio 5.000 dinara.

U Bogojavljenskom plivanju, koje se deveti put organizuje u Kuršumliji učestvovalo je devet mladića, a manifestaciju je pratilo više od 1.000 gradjana.

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavljaju Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih verskih praznika, a pre više od 15 godina u Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.