U trendu

Situacija pod kontrolom, ekipe na terenu

Uprkos lošim vremenskim uslovima, situacija u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju danas je pod kontrolom, a javna preduzeća i nadležne službe iz resora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture konstantno su na terenu i rade na raščišćavanju snega i leda koji ometaju saobraćaj.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, neprohodni su sledeći putni pravci: II A-137 Šabac-Volujac- Zavlaka -Banja Badanja -Krupanj -Gračanica, Pričević-Pecka, veza sa državnim putem I B 33 – Veljkovo-Šipkovo – Zaječar – Lenovac – Bučje, Novi Glog – Donji Stajevac, Gajtan – Negosavlje, Trgovište – Donji Stajevac – Radovnica – Bosilegrad, Trgovište – državna granica sa Makedonijom (granični prelaz Kalovo), Odvraćenica – Preko Brdo, Raška – Kuti – Odvraćenica, Kriva Feja – Gornja Ljubata – veza sa državnim putem II A 234, Negotin (I B 33) – Radujevac – Prahovo – Samarinovac – veza sa državnim putem II A 168.

Zabrana za šlepere i kamione važi na sledećim putnim pravcima gde je obavezna zimska oprema, a savetuje se i oprezna vožnja: Ivanjica/Novi Pazar (Javor) – Sjenica, Granica PZP Užice/Novi Pazar – Sjenica – Novi Pazar, Granica održavanja Sremput/PZP Valjevo (Savski most Šabac)-Šabac-Koceljeva-Valjevo-Granica PZP Valjevo/Putevi Požega (mesto Podbukovi), I B-27 državna granica sa BiH (granični prelaz Trbušnica-Šepak)-Loznica-Osečina-Valjevo-granica PZP Valjevo/Beograd (Slovac).

Takođe, zabrana važi i za put Šabac-Volujac- Zavlaka -Banja Badanja -Krupanj -Gračanica, Krst – Korenita – Krupanj, Debrc-Banjani-Ub-Novaci-Koceljeva-Šabačka Kamenica-D. Crniljevo-Osečina-Gunjaci-Pecka-Ljubovija, Pričević-Pecka, Valjevo -Poćuta -Granica PZP Valjevo/Putevi Užice (Debelo brdo), Jošanička Banja – Kopaonik, Novi Pazar – Deževa – Šaronje – Odvraćenica, Dvorište – Vodna, Kraljevo (Kovanluk) – Goč granica sa PZP Kruševac, Kopaonik – Rudnica, Kopaonik – granica sa PZP Kruševac (Jaram).

Zabrana za šlepere i kamione važi i na pravcima Vodna – Resavska Pećina

II B-386 veza sa državnim putem I B 160 – Manastir Ravanica

II A-186 Vodna – Krepoljin.

Ekipe putarskih preduzeća 24 sata intervenišu na terenu i posipaju krizne deonice.

Moguć je led na putnim pravcima:I B-22 Granica PZP Čačak/Novi Pazar (Adrani) -Kraljevo -Raška -Novi Pazar -Ribariće -državna granica sa CG (granični prelaz Mehov Krš), Dvorište – Vodna, Vodna – Resavska Pećina, Vodna – Krepoljin, Zmajevo (Rumenka)- Sirig – Temerin – Žabalj.

U saopštenju ministarstva navodi se da usled jakog vetra dolazi do snežnih nanosa

u Vranju, a da je u Kragujevcu primetna mestimično pojava poledice.

U Zaječaru duva jak severozapadni vetar koji na putevima prvog prioriteta stvara smetove do 50 cm, a na putevima II i III prioriteta i do metar.

Na putevima I i II prioriteta ima zaostalog,utabanog snega od jedan do tri santimetara, dok na putevima trećeg prioriteta ima snega debljine i do 15cm.

Saobraćaj se na svim deonicama odvija otežano i usporeno uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Po rešenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na državnom putu IIA 211 na deonici Brzeće-Kopaonik, IIA 207 deonica Jošanička Banja-Grčak, II A 208, deonica Vrnjci-Stanišinci-Grčak, II A 209, deonica Dobre Bode-Stanišinci, važi zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Što se tiče železničkog saobraćaja, on je na mreži pruga čiji je upravljač „Infrastruktura železnice Srbije” a.d. u periodu od 4. januara do danas, 9. januara funkcionisao bez većih zastoja uzrokovanih nepovoljnim vremenskim uslovima.

Evidentirani su slučajevi lomova šina uzrokovanih niskim spoljnim temperaturama koje su zaposleni u službama održavanja sanirali na licu mesta i time omogućili funkcionisanje železničkog saobraćaja uz manja zakašnjenja vozova.

Formiran je Centralni operativni štab kao i područni Čvorni operativni štabovi sa zadatkom preduzimanja odgovarajućih mera u cilju prevazilažen,a problema koji se mogu javiti u funkcionisanju železničkog saobraćaja uzrokovanih nepovoljnim vremenskim uslovima.

U saopštenju se dodaje da je 6. januara naloženo svim komadantima i članovima štabova praćenje situacije na terenu i redovno izveštavanje u cilju preduzimanja blagovremnih mera što se i sprovodi.

Svi vozovi saobraćaju prema planiranom redu voznje i trenutno nema zastoja.

Danas je na beogardskom aerodromnu „Nikola Tesla“ planirano ukupno 169 sletanja i poletanja.

Zimski štab AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd, koji je oformljen još 1. novembra, u punoj je pripravnosti i deluje kako bi omogućio bezbedno i sigurno obavljanje avio-saobraćaja.

Zimski štab je u stalnoj koordinaciji sa Kontrolom letenja i priprema izveštaje o stanju na svim površinama više puta dnevno.

Tokom snežnih padavina, pista, rulna staza i platforme sa pozicijama za parkiranje vazduhoplova redovno se kontrolišu i proverava se prisustvo snega i leda radi stvaranja uslova za normalno i bezbedno odvijanje saobraćaja.

Na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu saobraćaj se odvija nesmetano i vremenski uslovi ne uticu na opslugu, prihvat i otpremu vazduhoplova, putnika i stvari kao i na rad ostalih sluzbi.

Na reci Tisi je obustavljena plovidba jos 5. januara (od rkm 63,00 -brana na Tisi do rkm 164,00 -granica sa Mađarskom).

Plovidba je obustavljena zbog ledostaja koji pokriva do 90 odsto plovnog puta, u svim krivinama, plovidbenim otvorima mostova i uskim grlima plovnog puta na ovom sektoru.

Na kanalima hidro sisitema je, zbog ledostaja, obustavljena plovidba 6. januara i to kanalu Bečej-Bogojevo od Bečeja do Vrbasa- kanalu Vrbas-Bezdan, kanalu Bačka Palanka-Novi Bečej, Kikindskom kanalu i kanalu Zlatica.

Na reci Savi je juče usled pojave leda i ledohoda, kao i izrazito niskog vodostaja (+58 cm kod Sremske Mitrovice i -40 cm kod Šapca), obustavljena plovidba (od rkm 49.0 do rkm 210.8).

Na Dunavu je takođe usled pojave leda i ledohoda, obustavljena plovidba od rkm 1433 (Bezdan) do rkm 930 (Kladovo), dok je od rkm 930 (Kladovo) do rkm 845,6 (Prahovo) plovidba obustavljena zbog jakih udara vetra.

Ukazuje se da je na sektoru Dunava kod Bezdana i Apatina oko 70 odsto plovnog puta pod ledom, kod Novog Sada je oko 60 odsto plovnog puta pod ledom, kod Beograda oko 50 odsto, dok je kod Velikog Gradišta 100 odsto plovnog puta pokriveno ledom.

Zbog plovidbene nezgode uzvodno od Pupinovog mosta, gde je led blokirao četiri potisnice, kao i zbog ledenog čepa koji se formirao u dunavcu kod Velikog ratnog ostrva, Ministarstvo je angažovalo brod ”Topola” u vlasništvu ”Preduzeće Ivan Milutinović” (PIM), koji će do okončanja ledohoda razbijati led na beogradskom sektoru Dunava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.