Skandal sa matičnim ćelijama: Malverzacije u švajcarskoj firmi, uzorci prebačeni u Poljsku

Nakon gašenja kompanije „Krio sejv“, švajcarske banke za matične ćelije, genetski materijal koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi na čuvanje prebačen je u Poljsku.

Kako prenosi „Blic“, zbog problema sa kojima se susretala ova kompanija nju je otkupila poljska banka maticnih ćelija „Famikord“ u koju je navodno transportovano oko 250 000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj, a brojne malverzacije dovele su do toga da švajcarsko ministarstvo zdravlja „Krio sejvu“ oduzme licencu za rad, navodi list.

Predstavništvo ove banke matičnih ćelija u Srbiji je zatvoreno, a porodice koje su dale na hiljade evra ostale su bez odgovora.

Njima je stigao tek po koji mejl u kome se navodi da je „Krio sejv“ sklopio ugovor sa svojim podizvođačem PBKM čija evropska laboratorija je u Varšavi.

Suma koju su roditelji izdvajali kreće se od 1.580 do 1.780 evra u zavisnosti od izabranog paketa, prema informacijama sa njihovog zvaničnog sajta.

Prema pisanju „Novosti“, samo roditelji u Srbiji poverili su između 8 000 i 10 000 uzoraka matičnih ćelija svoje dece i za čuvanje na 20 godina platili po 1 800 evra. Ima indicija da ovi uzorci nisu ni uzeti po predviđenoj proceduri bez koje bolnice odbijaju da ih u slučaju potrebe koriste, navodi list.

Do dobijanja zvanicnog obavestenja o statusu kompanije „Krio sejv“ Uprava za biomedicinu Srbije obavestila je direktore zdravstvenih ustanova koje imaju porodilista da stave van snage ugovore sa ovom kompanijom.

I Novosti navode da su svi uzorci iz „Krio sejva“, oko 250 000, prebačeni u poljsku „Famikord banku“. Neki tvrde da bi bez toga deponovane ćelije propale, jer je „Krio sejv“ ostao i bez tečnog azota pomoću kojeg se one čuvaju na minus 180 stepeni.

Advokat Rastko Petaković je angažovao istražitelje u Švajcarskoj da provere poslovanje ove banke čija ispostava u Srbiji je od 2017. godine u vise navrata bila u finansijskoj blokadi.

On kaže i da su ćelije njegovog i još jednog deteta iz Srbije propale jer su transportovane na neodgovarajući način.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.