U trendu

SKGO: Izgradnja komunalne infrastrukture i romskih naselja

BEOGRAD – Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) potpisala je danas ugovore s 11 gradova i opština koji će biti podržani prilikom izrade urbanističkih planova za uređenje romskih podstandardnih naselja, što je, kao se ocenjuje, svojevrsna „mapa puta“ za prostornu, socijalnu, infrastrukturnu i ekonomsku inkluziju romske zajednice u Srbiji.

Kako je saopšteno iz SKGO, ugovori su postisani s gradovima i opštinama Kučevo, Beočin, Bač, Leskovac, Kuršumlija, Vrnjačka Banja, Bujanovac, Sombor, Pećinci, Lebane i Surdulica), a tom prilikom Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, naglasio je da je veoma važno da pored donatora, i lokalne samouprave kofinansiraju aktivnosti, što predstavlja garanciju da će ovaj posao biti urađen na pravi način.

„Na ovaj način dobijamo još jednu potvrdu zainteresovanosti svake od opština, što nam pruža sigurnost da će se i kasnije aktivnosti odvijati u skladu s politikom razvoja svake od lokalnih samouprava, i da će sredstva za buduće namene ove vrste biti obezbeđena“, rekao je Staničić.

„Mi kao organizacija želimo da prevedemo naziv ovog projekta u stvarnost, ovde govorimo o osnaživanju lokalnih zajednica za inkluziju Roma, a u stvari radimo na uključivanju romske zajednice u lokalnim samoupravama kako bi bili prepoznati kao ravnopravan partner. S druge strane, želimo obezbediti da se romska zajednica sama još bolje organizuje, kako bi mogla da iskaže i definiše probleme, a da zatim utvrdimo prioritete za rešavanje“, rekao je generalni sekretar SKGO.

Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakla da je za to ministarstvo i za Vladu Srbije od izuzetne važnosti inkluzija Roma, pošto postoji obaveza da se stvori ambijent da oni žive dostojanstveno jer su pitanja dostojanstva, standarda i stanovanja jedna od univerzalnih ljudskih prava.

„U skladu sa obavezama koje smo prihvatili kada su u pitanju UN i Evropska unija, mi želimo da svi naši građani i građanke imaju pravo na dostojan život i da uradimo sve na unapređenju njihovog statusa. Nedopustivo je za Srbiju i Evropsku uniju da danas ljudi nemaju pijaću vodu ili kanalizaciju, a upravo znamo da u našoj državi imamo trećinu romskog stanovništva koje nema pijaću vodu, a dve trećine nema kanalizaciju“, kazala je Božovićeva.

Senida Tahirbegović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakla je značaj Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016-2025. godine, koju prati Akcioni plan koji važi za 2017. i 2018. godinu, i obavestila prisutne da je formirana multisektorska Radna grupa koja će izraditi novi akcioni plan za 2019. i 2020.godinu, što će doprineti unapređenju položaja Roma i Romkinja.

Nikolas Bizel, šef Operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji, istakao je važnost održivih stambenih rešenja, a to se pre svega može postići radom na legalizaciji i razvoju svih dokumenata.

„Mi u Evropskoj uniji svesni smo da su Romi najveća etnička manjina u Evropi, međutim, oni su i dalje najviše diskriminisani i marginalizovani. Imajući to u vidu, naš prioritet i cilj je da unapredimo njihov položaj i u zemljama koje pristupaju EU“, rekao je Bizel.

On je istakao da je pitanje socijalnog uključivanja Roma od posebne važnosti i za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, jer se u okviru pregovaračkog Poglavlja 23 govori i o unapređenju njihovog položaja.

„Evropska unija pokazuje važnost ove teme kroz konkretne investicije, ovim projektom mi ulažemo četiri miliona evra u inkluziju Roma u Srbiji, posebno imajući u vidu sprovođenje mera u lokalnim zajednicama“, zaključio je Nikolas Bizel.

Težište podrške izabranim lokalnim samoupravama biće na aktivnoj participaciji stanovnika u procesu mapiranja potreba za unapređenje stanovanja, a izradom urbanističkih planova i dobijanjem odgovarajućih dokumenata za više od 1.000 domaćinstava, dodaje se u saopštenju SKGO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.