U trendu

Školske torbe lakše od 1. septembra

Još nekoliko dana otvoren je javni poziv izdavačima za već objavljene udžbenike za osnovnu školu, a očekuje se da će školske torbe biti rasterećenije i lakše od 1. septembra, izjavila je danas pomoćnik ministra prosvete Zorana Lužanin.

Lužanin je na RTS-u rekla da to što su udžbenici za srednju školu niskotiražni i što ne donose dobru zaradu, najvažniji razlog što 900 predmeta nema udžbenike.

„Imamo ljude koji bi to pisali, ali nije bilo motiva da se izdavači uključe u sve to, a nema ni zakonske obaveze da se to uradi“, istakla je Lužanin.

Kako je kazala, još nekoliko dana otvoren je javni poziv izdavačima za već objavljene udžbenike za osnovnu školu i precizirala da je „to jedna potpuno nova situacija“.

„Izdavači moraju da potpišu saglasnost da će svim učenicima prilagoditi te udžebenike i moraju da prijave maloprodajnu cenu udžebenika. Tako će svi roditelji imati uvid šta se nudi od udžbenika i radnih svezaka“, napominje Lužaninova.

Dodaje da će se ti udžbenici koristiti naredne tri godine.

„Najstrašnije je bilo da udžbenici završe u kanti za smeće, ovako će generacije poklanjati knjige jedna drugoj“, kaže pomoćnica ministra prosvete.

Objašnjava i da izdavač sada samo priprema udžbenik, a da se očekuje da kod izbora učesvuju nastavnici i roditelji.

„Nastavnici će davati stručno mišljenje i moraće da objasne šta je zbog čega izabrano“, kaže Lužaninova.

Ona je dodala da se očekuje da nastavnici odrede šta će se stvarno nositi u škole.

„Očekujemo da školske torbe budu rasterećene 10 do 20 odsto i da budu lakše od 1. septembra“, kaže Lužanin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar