U trendu

Skoro nikad se ne viđa: Retka zver snimljena na Uvcu (video)

Divlja mačka ima veoma razvijena čula sluha i vida i važi za veoma opreznu, veoma retko se viđa, a još ređi slučaj je da bude snimljena. Jedna od njih zabeležena je kamerom na hranilištu rezervata Uvac.

Rezervat Uvac je pribežište za veći broj retkih i ugroženih vrsta. Jedna od njih je divlja mačka Felis silvestris. Pored toga što je retka i ugrožena ona živi prikrivenim načinom života i uglavnom je noću aktivna.pa retko imamo priliku da je sretnemo.

Posted by Fondacija za zaštitu ptica grabljivica on Wednesday, February 2, 2022

„Rezervat Uvac je pribežište za veći broj retkih i ugroženih vrsta. Jedna od njih je divlja mačka Felis silvestris. Pored toga što je retka i ugrožena ona živi prikrivenim načinom života i uglavnom je noću aktivna, pa retko imamo priliku da je sretnemo“, navodi se u opisu snimka objavljenog na Fejsbuk stranici Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Divljih mačaka u Srbiji ima najviše u Vojvodini, gde ih je zabeleženo oko 1.000, ali ih ima i u drugim krajevima Srbije.

Ugrožene su zbog gubitka staništa, ali i lova zbog krzna. Žive samačkih životom i najviše vole šumovite predele sa proplancima.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.