U trendu

Skulptura „Sima Igumanov sa siročićima“ vraćena na Palatu

BEOGRAD – Čuvena skulptura „Sima Igumanov sa siročićima“, koju su 1950. godine Skojevci uništili čekićima, vraćena je danas na krov Igumanove palate na Terazijama.

Rekonstruisana skultpura vraćena je u prisustvu ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, patrijarha Porfirija…

Selaković je rekao da je vraćanje skulpture „Sima Igumanov sa siročićima“ ispravljanje velike istorijske nepravde i dodao da je zadovoljstvo prisustvovati tome.

„Ovo je naš značajan nacionalni zadatak koji izrvšavamo, odužujući se čoveku koji je svoju poslednju volju namenio srpskoj mladeži i budućnosti osnivajući zadužbinu“, rekao je Selaković.

Podsetio je su prve ideje za vraćanje ove skulpture nastale početkom devedesetih godina.

„Posle više od 30 godina, od kada se javila želja da se skulptura obnovi i vrati, upravo mi sada završavamo taj značajan zadatak. Uveren sam da će ona decenijama pred nama, dok god srpski pravoslavni rod postoji, biti kruna na našim Terazijama koja će ih krasiti, a koja je nedostajala oko 70 godina“, rekao je Selaković.

Patrijah Porfirije podsetio je da je Sima Igumanov bio jedan od velikih zadužbinara srpskog naroda koji je sve što je stekao tokom života dao na korist naroda.

Podsetio je da je Sima Igumanov osnovao zadužbinu koja postoji i danas, navodeći da je zadužbina bila nacionalizovana, a 1991. godine u potpunosti vraćena crkvi.

Dodao je da se iz sredstava koja dolaze od izdavanja prostora održava Prizrenska bogoslovija i stipendira 300 đaka i studenata koji su poreklom sa Kosova i Metohije.

„Zadužbinarstvo je jedna od najvećih vrlina koja je krasila mnoge sinove srpskog pravoslavnog naroda koji su ne samo podizali hramove, već i osnivali zadužbine i znali da je sve što imaju plod njihove pameti i truda, ali i blagodeti božije i zato su, uzvraćajući svome narodu, bili svesni da time uzvraćaju i Bogu“, rekao je patrijarh Porfirije.

Zamenik gradonačelnika Beograda je rekao da smo, posle otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji i despotu Stefanu Lazareviću, dočekali i da se skulptura „Sima Igumanov sa siročićima“ vrati na Igumanovu palatu što, dodao je, ima dvostruki značaj.

„Prvi je da se vraćamo svojoj istoriji, kulturi i tradiciji, a drugi da se sećamo divnih ljudi iz našeg naroda koji su bili zadužbinari, koji su ostavljali lepe zgrade u centru grada, a to nije samo ova Igumanova palata već i druge zadužbine, i koji su svoje bogatstvo ostavljali svojoj državi i uglavnom siromašnoj deci“, rekao je Vesić i dodao da je Sima Igumanov prednjačio u tome.

Istakao je da je ovo još jedan dokaz kako Beograd ponovo ceni svoju istoriju i kulturu i kako se Beograd i Srbija vraćaju sebi.

Skulptura „Sima Igumanov sa siročićima“ delo je vajara Lojze Dolinara, a na vrhu Igumanove palate na Terazijama montirana je krajem januara 1939. godine.

Tu, tri i po metra visoku skulpturu razbili su skojevci nakon Drugog svetskog rata, a obnovio ju je vajar Zoran Kuzmanović, u svom ateljeu u Smederevu.

„Restauracija ove skulpture je za mene veoma značajna zato što je ovo najkompleksiniji rad koji sam do sada radio“, rekao je Kuzmanović.

Dodao je da su radovi bili zahtevni jer je skulptura imala više od 30 delova koji su bili pokidani ili devastirani, kao oko 35 do 40 odsto nedostajućih delova originalne skulpture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.