U trendu

Skupština Beograda imenovala članove GIK-a

BEOGRAD – Skupština grada Beograda usvojila je danas odluku o razrešenju i imenovanju članova Gradske izborne komisije (GIK) u stalnom sastavu.

Za predsednika GIK-a imenovan je diplomirani pravnik Zoran Lukić koga je predložila odbornička grupa „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“, a koji je i do sada bio na toj funkciji.

Za njegovog zamenika imenovan je diplomirani pravnik Vojkan Tomić iz iste odborničke grupe.

Na sednici je imenovano 12 članova GIK-a i njihovi zamenici, kao i sekretar i njegov zamenik.

Članovi i njihovi zamenici su: Jana Ljubičić (zamenik Miloš Dejanović), Nikola Radonjić (Dalibor Matijašević), Andrijana Kukolj (Katarina Terzić), Marija Leković (Tijana Bjelovuk), Stojan Lončarević (Marina Miličević), Zoran Alimpić (Marko Perović), Jasmina Belić (Srđan Dobrica), Marko Ivanović (Gordana Zlatković Homan), Goran Dilparić (Milan Vulević), Zoran Maksimović (Dalibor Milanković), Saša Oluić (Marija Glišović) i Zlata Jusufović (Marko Mišić).

Za sekretara je imenovana Sandra Pantelić, a za njenu zamenicu Biljana Živković – diplomirane pravnice koje su i do sada bile na tim funkcijama.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da da je današnja sednica održana zbog promene Zakona o lokalnim izborima koji je u republičkom parlamentu usvojen 4. februara, a stupio na snagu 8. februara.

U skladu sa novim zakonom, podsetio je Nikodijević, sve lokalne samouprave moraju da obrazuju svoje izborne komisije u roku od sedam dana od stupanja na snagu zakona.

„S obzirom na to da smo imali dogovor svih odborničkih grupa u Skupštini grada Beograda, i pozicije i opozicionih lista koje ne učestvuju u radu gradskog parlamenta, ali su dali svoje predstavnike za GIK, ovo je bilo jedno tehničko pitanje i usklađivanje sa zakonom“, rekao je Nikodijević novinarima posle sednice.

Naveo je da su u GIK imenovani profesionalci koji dugi niz godina već obavljaju ove poslove i dodao da veruje da će izbori koji će biti održani 3. aprila u Beogradu proteći bez većih problema, kao i da će GIK na profesionalan način obaviti svoj posao.

Zakon o lokalnim izborima deo je seta izbornih zakona koje je Narodna skupština Srbije usvojila 4. februara, a kojima bi trebalo da se poboljšaju izborni uslovi za predstojeće izbore.

Reč je o zakonima koji su nastali kao ishod međustranačkih dijaloga o izbornim uslovima vođenih sa i bez evroposrednika, kao i na osnovu preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije.

Kako je ranije najavljeno, lokalni i parlamentarni izbori biće raspisani 15. februara, a predsednički 2. ili 3. marta.

Naredna sednica Skupstine grada Beograda biće održana već u ponedeljak, 14. februara, kada će na dnevnom redu biti i rebalans budžeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar