U trendu

Skupština Kosova nije uspela da zakaže sednicu o Euleksu

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci izjavio je da Skupština Kosova nije uspela da danas sazove i održi vanrednu sednicu na kojoj bi bio razmotren predlog zakona o nastavku mandata Euleksa čiji mandat prestaje u ponoć.

Grabovci je za prištinski televiziju Klan Kosova izjavio da Predsedništvo Skupštine Kosova nije uspelo da organizuje održavanje sednice.

U medjuvremenu, održana je sednica Predsedništva Skupštine Kosova na kojoj su učestvovali i predstavnici Samoopredeljenja, koji su se izjasnili da neće glasati za produženje mandata misije pravde i policije EU  –  Euleks, koja je na Kosovu od 2008 godine.

U vezi sa održavanjem sednice, kod predsednika Kosova Hašima Tačija je održan sastanak kojem su prisustvovali premijer Kosova Isa Mustafa, predsednik Skupštine Kadri Veselji, šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar i državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi.

Prištinski mediji su javili da sednica Skupštine nije zakazana, jer vladajuća koalicija nema glasove da dvotrećinskom većinom donese zakon o produženju mandata Euleksa.

Na to je potpredsednik Skupštine Džavit Haljiti rekao da ne zna zašto sednica nije zakazana jer je siguran da koalicija ima glasove za to.

„Razloge zašto sednica nije održana u utorak ne znam, medjutim znam da su procedure završene, prevazidjeni su problemi i očekujem da za dva dana dobijem odgovor. Može biti sednice, i za mene nije problem ako se sednica održi sutra ili prekosutrra, ali je značajno da su problemi prevazidjeni“, kazao je Haljiti.

Portal gazetablic.com je ranije pisao da koalicija nema potreban broj glasova, pošto Srpska lista ima novih zahteva.

Vlada Kosova je juče kasno održala vanrednu sednicu na kojoj je utvrdjen Predlog zakona o mandatu misije EU za pravdu i policiju na Kosovu, koji je, po hitnoj proceduri, odmah dostavljen Skupštini.

Predstavljajući zakon u vladi, prvi zamenik premijera Hajredin Kuči je rekao da će zakon u utorak po ubrzanoj proceduri biti razmotren u Skupštini Kosova.

Prištinski mediji pišu da su ovlašćenja misije Euleks po novom zakonu manja nego dosadašnja, a medju ograničenjima pominje se nemogućnost da Euleks otvara nove istrage pre no što o tome odluči državni tužilac Kosova.

Da je ta promena razlog neslaganja EU, u izjavi za prištinsku televiziju RTV 21 indirektno je potvrdio šef poslaničke grupe DPK u Skupštini Kosova Adem Grabovci, koji je izrazio nadu da su prevazidjena neslaganja institucija Kosova i EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.