U trendu

Skupština o urbanizmu,građevinskim inspekcijama,biciklima…

BEOGRAD – Na sednici Skupštine grada Beograda, u sredu 14. novembra, odbornici će razmatrati nekoliko planova detaljne regulacije, kao i izmene Odluke o Gradskoj upravi, koja podrazumeva usklađivanje sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji kojim grad preuzima od opština nadležnost nad građevinskim inspekcijama.

„Odluka o Gradskoj upravi prati novi Zakon o planiranju i izgradnji koji je usvojen u Skupštini Srbije i koji više ne predviđa da građevinske inspekcije imaju opštine, već su one sada isključivo nadležnost grada Beograda“, pojasnio je za Tanjug predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

Takođe, na dnevnom redu biće i nekoliko novih planova detaljne regulacije, kao i odluke o izradi još nekoliko takvih planova.

Odbornici bi trebalo da usvoje i plan i program poslovanja za ovu godinu nedavno osnovanog preduzeća „Beogradski metro i voz“.

„U skladu sa zakonom donosimo plan i program poslovanja za 2018. godinu. To nije nešto kapitalno, to je zakonski preduslov da bi firma počela da radi“, rekao je Nikodijević.

Reč je, pre svega, o nabavci opreme i stvaranja mogućnosti da 2019. godine može da počne realizacija projekta izgradnje metroa, odnosno izrada studije, glavnog projekta, geoloških istraživanja i ispitivanja.

„To je potrebno kako bismo do kraja mandata počeli sa izgradnjom metrao, kao što smo i obećali“, kaže Nikodijević.

Odbornici će odlučivati i o konverziji potraživanja „Galenike“ u kapital grada Beograda, što je, kaže Nikodijević, redovna procedura kada su u pitanju velika preduzeća, koja ne mogu da plaćaju obaveze prema gradu.

Takođe, na dnevnom redu je i odluka o postavljanju sistema javnih bicikala kojom se otvara mogućnost za instaliranje stanica za iznajmljivanje bicikala i pravljenje mreže u gradu, po ugledu na druge evropske prestonice.

Tako će sugrađani moći na jednom mestu da „uzmu“ bicikl, uz pokazivanje lične karte i da se prvih pola sata voze besplatno, a zatim da ga ostave na nekoj drugoj stanici.

„Nastavićemo da razvijamo biciklistički saobraćaj u gradu. Kada smo počeli sa tim projektom, imali smo 80 kilometara biciklističkih staza, koje nisu bile u sjajnom stanju. Uspeli smo veliki deo staza da saniramo i obnovimo, da izgradimo još 20 kilometara, a u planu je izgradnja još 100 kilometara staza u naredne tri godine“, rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, bicikl koristi oko jedan odsto stanovništva, a želja nadležnih je da ga u narednih nekoliko godina koristi pet odsto.

Nikodijević je najavio i da će do kraja meseca biti održana još jedna sednica gradskog parlamenta, saglasno zakonu, na čijem dnevnom redu će se naći odluke u vezi sa porezom na imovinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.