U trendu

Skupština Srbije:Većinom glasova izabran Ombudsman, dvotrećinskom većinom jedan član VSS

 Poslanici skupštine Srbije večeras su većinom glasova izabrali Zorana Pašalića za Zaštitnika gradjana i dvotrećinskom većinom, pravnika iz Beograda Aleksandra Popovića za člana Visokog saveta sudstva (VSS).

Za Popovića je, od 189 u skupštinskoj sali prisutnih poslanika glasalo njih 175, sedam je bilo protiv dok sedam poslanika nije glasalo.

Od preostalih sedam kandidata, za Jelenu Vučković iz Niša je glasalo 155 poslanika, za Žikicu Dronjaka iz Novog Sada njih pet a za Nikolu Bodirogu iz Beograda 166 poslanika.

Za Marinu Grbić iz Beograda su glasala četri poslanika, za Ratka Brajkovića Beograda dva, za Srdjana Stefanovića iz Beograda 164 a za Natašu Delić iz Beograda 23 poslanika.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić je podsetio da je za izbor kandidata za prvi izbor članova VSS koje bira Narodna skupština potrebna dvotrećinska većina glasova poslanika.

Dodao je da će, pošto sa ostalim kandidatima to nije bio slučaj, Komisija koju čini predsednik patrlamenta, predsednici Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda, Republički javni tužilaca i Zaštitnik gradjana doneti odluku o članovima VSS.

Poslanici skupštine Srbije su glasali i o izboru kandidata za prvi izbor članova Visokog saveta tužilaštva (VST) a niko od njih osam nije dobio dvotrećinsku većinu glasova poslanika.

Poslanici su, većinom glasova podržali predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije i o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.