U trendu

Skupštinskim odlukama do boljeg života građanna

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je danas da će se na sednici Skupštine grada, koja je zakazana za ponedeljak, 30. avgust, pred odbornicima naći odluke koje su važne kako za dalji razvoj prestonice i za poboljšanje kvaliteta života svih građana Beograda.

„Posebno bih istakao važnost Plana detaljne regulacije Prvomajske ulice u Zemunu, kao i Plan detaljne regulacije Linijskog parka, projekta koji će naš grad učiniti još lepšim i zelenijim“, rekao je RAdojičih.

Kako prenosi Beoinfo, on je rekao da je na planu Linijskog parka dugo radilo, a da je posebno interesantno da je u izradu plana bilo uključeno 55 mladih arhitekata.

„Budući Linijski park obuhvataće deo teritorija gradskih opština Stari grad i Palilula, tačnije prostor između SC „Milan Gale Muškatirović”, regulacije reke Save do Beton hale, regulacije Bulevara vojvode Bojovića i Dunavske ulice, regulacije postojeće železničke pruge do Pančevačkog mosta, uključujući komplekse Toplane „Dunav” i Marine „Dorćol”. Pretežnu namenu ovog prostora čine zelene površine“, rekao je Radojičić.

On je istakao da je Grad Beograd jedna od prestonica koja ima najbolju investicionu klimu, te da je zbog toga značajna i tačka dnevnog reda koja se odnosi na izmene i dopune Plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave – grad Beograd (celine I-XIX) – ( I faza – 1.etapa).

„Kroz izmenu ovog plana, predviđene su celine za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti i za izgradnju Bio kampusa. Izmene plana su izvršene na inicijativu Vlade Republike Srbije i radi se o investicijama od državnog značaja. Bio kampus – moderni naučni centar će se nalaziti u blizini Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo , Instituta „Torlak“ i Farmaceutskog fakulteta“, rekao je gradonačelnik.

On je naveo da će u okviru kompleksa biti izgrađena zgrada Biološkog fakulteta, studentski dom, vrtić, Centar za sekvenciranje genoma, Centar veterinarske službe Ministarstva odbrane i drugi sadržaji prilagođeni ovom konceptu.

„Cilj je da ovaj kampus postane prvi takav u regionu i prepoznatljiv na globalnoj mapi. Tehnološki razvoj ne samo da doprinosi kvalitetnijoj životnoj sredini i podizanju kvaliteta života stanovništva, već i ekonomskom razvoju naše zemlje“, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Beograda je ukazao i na Predlog odluke kojom grad nastavlja sa razvojem alternativnih vidova saobraćaja.

„Nastavljamo sa razvojem alternativnih vidova saobraćaja u gradu. Naime, po prvi put do sada uređujemo javni rečni saobraćaj kroz Odluku o javnom prevozu putnika u linijskoj plovidbi, što predstavlja veliki potencijal grada Beograda u budućnosti. Osim toga, kroz razvoj ovog vida saobraćaja omogućićemo našim građanima bol?u vezu između različitih delova grada“, istakao je Radojičić.

On je dodao da će Beograd uskoro dobiti novi uređeni skver, između Mileševske i Ulice cara Nikolaja na Vračaru, a za koji je predloženo da dobije naziv „Skver Milene i Gage”.

„Odbornici će na ovoj sednici, između ostalog, odlučivati o podizanju spomenika Dušku Radoviću i poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima u ratovima 1991-1999. godine. Davanjem imena ulicama, skverovima, podizanjem spomenika, čuvamo i negujemo kulturu sećanja na velike ličnosti iz naše bliže ili dalje prošlosti i odajemo počast borcima stradalim u ratnim dešavanjima tokom 90-ih godina“, zaključio je Radojičić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.