Sloga: Vučić prvo da ispuni stara obećanja, pa da daje nova

Sloga sindikat zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije saopštio je da zarade pripadnika vojske nisu povećavane već su smanjene i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ispuni sva ranija obećanja.

Sloga je u saopštenju navela da su Vučićeva obećanja ostala samo „mrtvo slovo na papiru“, počev od vremena kada je bio ministar odbrane i premijer, do danas kada je na mestu predsednika države.

Predsednik Srbije juče je u Nišu prilikom promocije tenkova još jednom obećao veće zarade za vojsku, jer su plate male u odnosu na one u privredi, i priznao da postoji veliki odliv kadra, što je prethodni ministar vojske Aleksandar Vulin tretirao kao tajnu, dodaje se u saopštenju.

„Drago nam je što je predsednik prepoznao problem odliva kadrova na koji smo kao sindikat ukazivali duže vreme, medjutim, kada je reč o njegovim novim obećanjima nismo veliki optimisti, jer do sada nije ispunio nijedno: od izgradnje jeftinih stanova, većih plata, kao i jake odbrambene industrije koja će postati motor srpske ekonomije“, navodi „Sloga“.

Sindikalci tvrde da plate vojske nisu povećane već smanjene, dok se osnovica za obračun zarada propisana članom 95. Zakona o Vojsci ne poštuje.

„Uniforme vojnici nisu dobili u celosti, umesto obećana tri kompleta uniforme, vojnik ima samo jedan. Namenska industrija je takodje u nezavidnom položaju, naročito valjevski ‘Krušik’ koji je doveden pred bankrot, aferom koja nije rasvetljena i kreditno zadužen da bi se radnicima isplatile plate“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.