U trendu

Slučaj RTV ide u Strazbur

Grupa novinara i urednika Radio-televizije Vojvodine (RTV), uz pomoć advokatske kancelarije Beljanski iz Novog Sada, uputiće tužbu Evropskom sudu za ljudska prava vezano za slučaj smenjivanja u RTV-u, pozivajući se na presedan i slučaj „Manole protiv Moldavije“.

Kako je naveo dnevni list Danas, u slučaju „Manole protiv Moldavije“ Evropski sud za ljudska prava se proglasio nadležnim, bez obzira na to što nisu iscrpljene domaće sudske instance.

Novinari će se iz tog razloga obratiti Evropskom sudu, bez potrebe da prethodno prodju kroz sve pravne lekove koje nudi Srbija.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović je naveo za Danas da će od izuzetne važnosti biti i „slučaj Arežina“, koji će se odvijati pred domaćim pravosudjem.

Kako je rekao, u slučaju smenjivanja tadašnjeg direktora programa RTV-a Slobodana Arežine bilo je evidentno da je cilj bio „preuzimanje kontrole nad uredjivačkom politikom i instrumentalizacija javnog servisa od Srpske napredne stranke“.

„Kada su smenjivali Arežinu nisu razmišljali o tome da čitav taj postupak može da izazove buru nezadovoljstva javnosti i zaposlenih u RTV-u, ali i domaćih i medjunarodnih organizacija. Uopšte nisu vodili računa ni o zakonitosti postupka i tu je bilo niz nezakonitosti i nepravilnosti i, koliko znam, Arežina će zaštititi svoja prava pred sudom“, rekao je Sejdinović.

On je objasnio da će proces u slučaju Arežine biti značajan i zbog drugih procesa koji će nastati u slučaju RTV-a.

Nakon smene Slobodana Arežine u maju, posle izbora u Srbiji, i nakon ostavke generalnog direktora RTV-a, usledio je talas smena od 14 novinara i urednika, koje su izvele nezadovoljne ljude na ulicu, te je u Novom Sadu bilo organizovano tri protesta protiv tog postupka i, kako se navodi, „urušavanja Javnog servisa“.

U „letnjoj programskoj šemi“ sa programa RTV su skinute i mnoge političke emisije analitičkog karaktera, medju kojima je Radar, U nedostatku dokaza i slično.

Sejdinović je dodao da medijska javnost i dalje sa velikom pažnjom prati šta će se tokom leta dešavati na RTV-u, jer postoji bojazan da novo rukovodstvo tokom leta, kada ljudi odu na odmor i kada se pažnja javnosti spusti na niži nivo, planira nove smene, a možda i otpuštanja.

„Koliko sam uspeo da razumem v. d. programske direktorke, čini mi se da će tokom leta biti skinute i preostale političke emisije, i da se čeka formiranje vlada na svim nivoima“, rekao je Sejdinović.

Novi protest u organizaciji pokreta Podrži RTV, četvrti, biće održan danas, 27. juna, u 19 časova ispred zgrade RTV-a u Ulici Maksima Gorkog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.