U trendu

Smanjen broj ilegalnih ulazaka migranata

Portparol Ministarstva odbrane Srbije Jovan Krivokapić izjavio je da su zajedničke srpske i austrijske patrole na granicama Srbije od početka hladnog vremena registrovale smanjen broj ilegalnih pokušaja ulaska migranata u Srbiju.

Krivokapić je novinarima u blizini Dimitrovgrada kazao da su u jednom slučaju 22 osobe pokušale iz pravca Bugarske da udju u Srbiju, ali da je bilo dana kada nije bilo pokušaja ilegalnih prelazaka.

Na granici Bugarske i Srbije, kao deo pomoći EU u sprečavanju ilegalne migracije, rasporedjeno je 25 pripadnika austrijske granične policije koji patroliraju delom granice kod Dimitrovgrada.

Prema rečima Krivokapića, od formiranja zajedničkih snaga vojske i policije 2. jula 2016 godine, otkriveno je više od 18.500 migranata koji su pokušali ilegalno da predju granicu Srbije iz pravca Bugarske, Makedonije i Crne Gore.

„U tom periodu uhvatili smo 124 osobe koje su pokušale da krijumčare gotovo 1.500 migranata, pretpostavljamo na sever naše zemlje. Najveći broj krijumčara je iz Srbije  –  91 osoba, 15 iz Bugarske, ostali su iz Iraka, Pakistana, Avganistana, Maroka, Holandije“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da migranti na različite načine pokušavaju da ilegalno udju u Srbiju koristeći rečna korita i pružne prelaze, što zajedničke patrole srpske i austrijske policije stalno tera da menjaju taktiku obezbedjenja državne granice.

Predstavnica Granične policije Sonja Cvetković rekla je da je broj ilegalnih prelazaka migranata znatno smanjen zahvaljujući prevenciji na granici prema Bugarskoj, ali i pogoršanju vremenskih uslova.

„Nismo imali konkretno veće grupe, to su pojedinačni pokušaji koji su se videvši policijske i vojne snage vraćali na teritoriju Bugarske“, kazala je Cvetković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar