U trendu

Smrt ispred kovid ambulante u Pančevu, telo satima stajalo na suncu (foto)

Ispred kovid ambulante u ulici Zmaj Jovinoj, Pančevci su juče zabeležili užasan prizor. Jedno starije lice u kolicima pod nadzorom nadležnih preminulo je, a telo je, pokriveno čaršavom, ostavljeno ispred ulaza, stajalo satima na temperaturi preko 30 stepeni celzijusovih.

Prema svedočenju Đure Vlajića za pančevački portal 013, koji je i napravio snimke, nemoćno i bolesno lice u kolicima iza kombija Doma za lica ometena u razvoju „Srce u Jabuci“ još oko 14.30 bilo je na ulici, a već nešto posle 16 sati na istom mestu bilo je prekriveno belim čaršavom – preminulo.

– I dalje sam u šoku. Neljudski je. Čovek je kada sam prvi put prolazio bio u teškom stanju i očigledno na ulici u tesnoj hladovini ispred kovid ambulante čekao je na svoj red da mu se ukaže pomoć. Sa nekom maskom na licu. Kada sam drugi put prošao, oko sat i po vremena kasnije bio je na istom mestu. Ali sada na suncu, preminuo. Isto u kolicima samo glave prekrivene belim čaršavom – rekao je Đura Vlajić autor snimaka i radnik Sekretarijata za inspekcijske poslove gradske uprave Pančevo za ovaj portal.

Vlajić kaže da je crveni kombi između koga i zida zgrade ambulante se nalazio tragično preminuli čovek bio jasno obeležen da pripada Domu za lica ometena u razvoju „Srce u Jabuci“.

– Rekao sam ti ljudima koji su se pojavili u skafanderima da su čoveka u takvom stanju držali na suncu ono to sam ja video i snimio od 14.37. Kada su mi rekli da je preminuo pitao sam a što ga ne sklone, što ga drže na suncu i letnjih 35 stepeni na ulici. Samo su mi odgovorili kako čekaju inspekciju i da dođe na lice mesta. Pa kakva inspekcija, ako smo ljudi moramo da brinemo o ljudima, i o preminulom i o ljudima koji prolaze ulicom – priča vidno uznemiren Vlajić.

Kako podseća 013info.rs, Kovid ambulanta već nekoliko meseci radi u staroj zgradi u Ulici Zmaj Jovinoj, a odnenadavno ponovo je otvorena 24 sata. Pacijenti čekaju po omanjem dvorištu, uz nekadašnje garaže Hitne pomoći, bez obzira na vremenske (ne)prilike.

“Zdravstvena usluga se tu pruža ljudima, Pančevcima, a brigu o njima bi, osim Doma zdravlja čija je ambulanta, trebalo da u uslovima kovid epidemije vodi i gradski Štab za vanredne situacije. Jer je na njegovom čelu gradonačelnik – koga su građani izabrali. A građani su i pacijenti.

U domu ‘Srce u Jabuci’ kovid je potvrđen kod nekoliko korisnika što je javnost saznala u sredu.

Prethodnih dana u jednom trenutku nadležno Ministarstvo objavilo je da je kovid potvrđen i u toj ustanovi u Pančevu (uz Sigiurnu kuću) ali je to ubrzo direktorka demantovala”, objavio je portal 013info.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.