U trendu

Sokobanja čuva uspomenu na Ivu Andrića (FOTO/VIDEO)

Trinaestog marta navršilo se 47 godina od smrti Ive Andrića, srpskog i jugoslovenskog književnika i diplomate, dobitnika Nobelove nagrade.

U Sokobanji, u kojoj je pisac za vreme Drugog svetskog rata pronalazio utočište i u koju je kasnije dolazio na odmor, uspomenu na Andrića čuvaju ljudi koji su imali priliku da ga upoznaju, a tu je i apartman 144 u hotelu „Moravica“ u kojem je odsedao.

Frizerka Slađana Atanasković imala je sreću da na početku svoje profesionalne karijere upozna Andrića i šiša ga.

„Dolazi čika Iva i kaže: „Dobar dan drago moje dete“, rekoh: „Izvolite čika Ivo“. Ja sam imala 22 godine. Rekao mi je Vasa da si ti ženski frizer, ali šišaćeš me po fazonu, kako su ošišali. I ja njega lepo ošišam i, pošto su tada bile haube a ne fenovi, stavim mu mrežicu i stavim ga ispod haube. Imao je jako dobru kosu i jako dug razdeljak“, ispričala je Slađana.

I pored njenog neiskustva, Andrić je bio izuzetno zadovoljan kako ga je ošišala. „Onda je ustao i rekao: Drago moje dete, evo ti ruka, pamti šta će čika Iva da ti kaže. Bićeš jako dobar frizer i jako uspešan frizer“, dodala je.

Atanasković je, dok je Andrić boravio u „Moravici“, svaki drugi dan donosila sveze poljsko cveće. Pisac se u hotelu osećao kao kod kuće, a najviše vremena provodio je u šetnji. Govorio je i zašto voli to mesto.

„Ja kad ustanem drago moje dete, mene budi cvrkut ptica, a šta je tako čarobno u banji, da li je vazduh, da li su ljudi? Nešto ima što me uvek vraća u Sokobanju“, prisetila se Slađana reči Ive Andrića.

Direktor hotela „Moravica“ Slaviša Lazanski podseća da je apartman 144 u kojem je Andrić uvek odsedao, u spomen sobu preuredjen 2012. godine.

„Od autentičnih stvari, ovde pored nas je garnitura, sto i dva abažura koja su sa naše desne strane. Oni su bili i u vreme kada je Andrić boravio u ovom apartmanu“, rekao je Lazanski.

Spomen sobu Ive Andrića najčešće posećuju ljubitelji književnosti i učenici, ali posećuju je i ostali banjski gosti koji znaju da je slavni pisac tu odsedao.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.