U trendu

Sotirovski: Niš neće raskinuti ugovor s izvodjačem radova na trgu iako ih nije u roku završio

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je danas da grad neće raskinuti ugovor sa firmom „Bauvazen“, koja rekonstruiše centralni gradski trg, iako nije završila radove u predvidjenom roku, jer bi to dodatno produžilo vreme završetka.

„Ušli bismo u novi problem kada bi sada našli novog izvodjača. Koliko bi njemu vremena trebalo da pribavi isti materijal, istog kvaliteta i nijanse, da bi nastavio posao. Vi znate koliko je dušebrižnika koji će da provere da li je nijansa sive, crne i crvene na trgu ista kao do sada“, izjavila je Sotirovski na konferenciji za medije održanoj nakon sednice Gradskog veća.

Sotirovski je istakla da je gradu u interesu da radovi na trgu „što pre“ budu završeni i da su zbog toga „toliko tolerantni prema izvodjaču“.

„To ne znači da ćemo da kršimo zakonske propise i da ne naplaćujemo bankarsku garanciju kada istekne, kao i kaznene poene na koje imamo pravo“, kazala je ona.

Sotirovski je podsetila da je bankarska garancija koju je dostavio izvodjač radova ističe 30. juna.

„Po isteku bankarske garancije svaki dan će biti naplaćen po kaznenim poenima, a to je 0,05 odsto ukupne vrednosti ugovora. Vrednost trga je 230 miliona dinara“, izjavila je.

Prema njenim rečima, izvodjač radova je u ponedeljak dostavio gradu overen prevod dopis dostavljača granitnih ploča iz Italije u kome se navodi da ploče koje su naručene i plaćene neće moći da budu isporučene u ugovorenom roku usled pandemije i zaražavanja radnika.

„U dopisu se navodi da će garantne ploče biti isporučene 10 jula. S obzirom da bankarska garancija ističe 30. juna, tražićemo od izvodjača da produži bankarsku garanciju“, rekla je ona.

Izvodjač je obećao, dodala je Sotirovski, da će po isporuci ploča raditi neprekidno, ali nije naznačila kada će radovi biti završeni.

Ugovor o rekonstrukciji centralnog gradskog trga grad Niš je sa firmom „Bauvazen“ potpisao 2019. godine, a radovi su trebali da budu završeni do kraja 2020. godine.

U medjuvremenu su potpisana tri aneksa ugovora i rok je tri puta produžavan, ali radovi nisu završeni ni do 31. maja, koji je odredjen kao poslednji rok.

Slična situacija je i sa mostom koji trg povezuje sa Tvrdjavom, čiju je rekonstrukciju firma „Termomont“ trebalo da završi do kraja decembra 2020. godine, medjutim, završetak radova se „još ne nazire“.

Članovi Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) simbolično su u ponedeljak „otvorili most“ presecanjem crvene trake.

Kako su kazali, to su učinili da bi podsetili gradsku vlast da se centralni trg rekonstruiše već 700 dana, a most 454 dana, i „nema izgleda da radovi uskoro budu završeni“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.