U trendu

Spasovdan prilika da se pošalje poruka mira i sabornosti

BEOGRAD – Spasovdan je veliki praznik za građane Beograda i prilika da se okupimo u litiji, i u molitvi za blagostanje i našeg grada i svih onih koji ga posećuju, a sabornošću šaljemo poruku mira, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Mladenović je, gostujući na TV Pink, podsetio da je ovaj praznik ustanovljen još 1403. godine kad je despot Stefan Lazarević prvi put uspostavio Bograd kao prestonicu Srbije.

Beograd je u slavu despota Stefana Lazarevića i naše slavne srednjovekovne istorije nastavio da slavi sa prekidima, da bi 1992. godine prvi put litija koju je vodio Patrijarh Pavle prošla centralnim gradskim ulicama, dodao je.

Pozivajući građane da prisustvuju litiji, Mladenović je istakao da će se na taj način pokazati sabornost i jedinstvo koje nam je preko potrebno, ali i da je Beograd otvoren grad u kome svi slobodno žive i izražavaju svoju veru.

Mladenović je napomenuo da će se sporadično zaustavljati saobraćaj u ulicama kojima se litija bude kretala, ali da to neće drugo trajati i zato je uputio apel sugrađanima na strpljenje.

„Nismo zaboravili ni druge praznike, proslavljamo Dane Beograda, Dane slobode i na taj način pokazujemo da grad Beograd ima širinu u obeležavanju svih važnih datuma za naš glavni grad“, rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Mladenović je naglasio da se ovaj veliki praznik danas obeležava u duhu razvoja i menjanja grada koji svakim danom postaje lepše mesto za život za sve njegove građane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.