U trendu

SPC: Ima mesta za poboljšanje predloženog Temeljnog ugovora sa državom Crnom Gorom

MOSKVA – Patrijarh Porfirije je izjavio da je SPC spremna da sa državom Crnom Gorom razmotri sve opcije teksta Temeljnog ugovora, one, kako je rekao, koje su do sada bile u opticaju, ali da Crkva i njeni pravni stručnjaci smatraju da ima mesta za poboljšanje tog dokumenta.

„Ako bude svrsishodno, možemo krenuti i od belog papira. Sve na dobro naroda. Kao i u bilo kom drugom poslu, ja i u ovom želim da na isti način uvažim i zaštitim interese obe strane, a pogotovo što obe strane zapravo u ogromnoj većini čini jedan isti verujući narod, naš narod“, naveo je patrijarh.

On je to rekao u intervjuu za časopis ruskog Ministarstva spoljnih poslova „Međunarodni život“, koji je objavljen i na internet straniči interaffers.ru i istakao da su svi u SPC „potpuni optimisti“ po tom pitanju.

„U doglednom vremenu, čije trajanje je pre svega određeno smirivanjem političkih razmimoilaženja u Crnoj Gori, doći ćemo do rešenja na dobro svih“, naveo je je patrijarh.

Istakao je i da su „potpuni jednomišljenici“ s tim u vezi sa arhijerima SPC u Crnoj Gori, mitropolitom Joanikijem, vladikom Metodijem, sveštenstvom i monaštvom.

„Spremni smo da predano radimo na ostvarenju cilja“, naveo je patrijarh.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar