U trendu

Sprovedena akcija Da nam reka Sava bude zdrava

BEOGRAD – Opština Savski venac i JVP „Srbijavode“, zajedno sa brojnim volonterima, sproveli su danas akciju čišćenja priobalja Save od Čukaričkog rukavca do splava Rečne policije.

Akcija simboličnog naziva „Da nam reka Sava bude zdrava“ sprovedena je prvi put 2019. godine, a današnja je organizovana pred 1. jun Međunarodni dan reke Save i to uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine i FK Crvena zvezda.

Državni sekretar Aleksandar Dujanović upozorio je na katastrofalne posledice neadekvatnog odlaganja smeća, i podsetio da je širom Srbije poslednje dve godine uklonjeno oko 800 divljih deponija.

Zajednički nam je cilj da nam Srbija bude čistija i zdrava, rekao je Dujanović.
Predsednik opštine Miloš Vidović naglasio je da smo dužni da brinemo i odgovorno se odnosimo prema životnoj sredini i razvijamo svest o važnosti ekologije i izuzetnih ekoloških vrednosti i potencijala Save.

On je podsetio da se Savski venac brojnim aktivnostima trudi da bude primer kako jedna centralna gradska opština brine o očuvanju prirode i zdrave životne sredine.

Nastojimo da Savski venac konstantno dobija nova stabala drveća i zelene površine, rekao je Vidović i podsetio da opština sprovodi akciju podele eko-kesa za reciklažu.

Direktor Srbija Voda Goran Puzović upozorio je na činjenicu da su reke, i ne samo reke, prepune otpadnog materijala, i pozvao građane da otpad odlažu na za to predviđeno mesto.

Oragnizatori su izrazili zadovoljstvo odzivom volontera, i ukazali da je u cilju zaštite životne sredine potrebna i edukacija kako bi rešili ovaj težak zadatak.

Podršku su pružile i ekipe gradskih preduzeća „Zelenilo-Beograd“, „Gradska čistoća“, kao i vodoprivredna preduzeca „Beogradvode“ i „Galovica“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar