U trendu

Srbija će dobiti sistem „buk“ i osam MiG-29

Belorusija će Srbiji pokloniti raketne sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) tipa „buk“ i avione „mig 29″ s tim da će Srbija platiti njihov remont i modernizaciju, rekao je za „Politiku“ ministar odbrane Zoran Đorđević po povratku iz Minska.

Đorđević naglašava da je do ovog za Srbiju veoma vaznzog aranžama došlo zahvaljujući dogovoru premijera Aleksandra Vučića i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, tokom posete delegacije Vlade Srbije Minsku.

Reč je o dva diviziona sistema „buk“ i osam „migova 29″ koji bi trebalo da Srbiji budu isporučeni tokom naredne godine čime će, uz rusku donaciju „migova 29″ po sličnom principu, domaći sistem PVO, čija su okosnica upravo raketni sistemi i lovačka avijacija, biti značajno unapređen i modernizovan.

„Belorusija, još od sovjetskih vremena, ima izuzetno razvijenu optoelektroniku i elektroniku. Ne samo da su sačuveli ove tehnoligije, već ih i dalje razvijaju. Njihovi kamioni i građevinske mašine bi mogli biti zanimljivi za Vojsku Srbije, moguća je saradnja sa FAP-om“, rekao je on.

Ministar kaže i da postoji veliki prostor za saradnju kada su u pitanju remonti i modernizacije raznih sistema naoružanja ruskog porekla.

Sa druge strane, oni su zainteresovani za raketna goriva i još neke proizvode naše namenske industrije. Takođe, pokazana je inicijativa za osnivanje zajedničkih srpsko-beloruskih firmi iz oblasti odbrambene industrije radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, i to onim prestižnim kao što su Rusija i države EU, objašnjava Đorđević.

On ističe da će detalji vojne saradnje Srbije i Belorusije biti dogovarani od maja, za kada je predviđeno osnivanje zajedničkog tela za saradnju u oblasti odbrane, kakva već postoje kada je u pitanju saradnja sa drugim državama.

Upravo zbog toga, ministar odbrane u ovom trenutku nije mogao da se izjasni koliko bi Srbiju koštali remont i modenizacija „bukova“ i „migova 29″.

„Sa Belorusijom ćemo razgovarati i o nabavci čuvenih sistema S-300, reč je o verzijama S-300 V i S-300 PG kojima oni raspolažu. Oni jesu i biće tema naših razgovora, ali da li će biti u naoružanju u VS zavisi od daljih detaljnih analiza i dogovora“, dodao je Đorđević.

Kada je reč o ruskoj donaciji vojne tehnike, Đorđević očekuje da će šest „migova 29“ uskoro biti na aerodromu u Batajnici.

„Svi ugovori su potpisani, očekujem da će avioni u Vazduhoplovnom remontnom zavodu “Moma Stanojlović“ biti u martu, najkasnije u aprilu. Ruski eksperti će kod nas obaviti njihov remont i modernizaciju, uz podršku naših stručnjaka“, dodao je ministar.

Kada je reč o isporuci tenkova i izviđačkih oklopnih vozila oni će biti isporučeni kada ruska strana odluči.

„Ova donacija je nesporna i za razliku od aviona neće biti potreban remont i modernizacija ovih sredstava“, naglašava Đorđević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.