Srbija napredovala na evropskoj listi zdravstvenih sistema

Prema poslednjem izveštaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, Srbija je napredovala na rang-listi zdravstvenih sistema i prošle godine zauzela 24. mesto medju 35 zemalja.

„Naša država je ostvarila 116 bodova više nego 2015. godine, kada je zauzela 30. mesto, što Srbiji, prema oceni istraživača ove organizacije, daje titulu države sa najvećim napretkom 2016. godine“, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja Srbije.

Kako se dodaje, Srbija je napredak ostvarila „pre svega efektima uvodjenja novog informacionog sistema u zdravstvo, koji je uticao na bolju dostupnost zdravstvene zaštite, ali i na smanjenje lista i vremena čekanja“.

Ocenjivači EHCI naveli su da informacioni sistem još nije implementiran u potpunosti i da se očekuju bolji rezultati do kraja 2017. godine kada novi integrisani zdravstveni informacioni sistem treba da počne da radi u potpunosti.
 
EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obaveštenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

„Srbija je prvi put ocenjivana 2012. godine kada je zauzela poslednje mesto. Isti rezultat Srbija je imala 2013. godine, dok je napredak počeo da se ostvaruje 2014. godine kada je zauzela 33. poziciju, dok smo 2015. godine bili ocenjeni kao 30. u Evropi. Dakle. Srbija je u protekle tri godine napredovala 12 pozicija“, navedeno je u saopštenju.

Kompanija Helt konzumer pauerhaus (Health Consumer Powerhouse  –  HCP Ltd.) sprovodi istraživanje Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) od 2005. godine.

Evropski zdravstveni potrošački indeks (EHCI), koji predstavlja nezavisno praćenje sistema zdravstvene zaštite u 35 zemalja, objavio je svoje deseto izdanje 30. januara.

Izveštaj EHCI dostupan je na sajtu www.healthpowerhouse.com

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.