U trendu

Srbija otplaćuje 81 milion evra Titovih dugova

Rano jutros Srbija je iz budžeta isplatila tačno 11,5 miliona evra. Za šest dana isplatićemo još čak 69,7 miliona evra i sve to po osnovu zajmova koje su Titovi premijeri uzimali od svetskih kreditora sedamdesetih i osamdesetih godina.

Reč je o delu kredita koji su Milka Planinc i Veselin Đuranović uzimali u vreme bivše SFRJ od Pariskog kluba i Svetske banke, a čija poslednja rata dospeva 2041, odnosno 2031. godine.

Preciznije, jutros nam je na naplatu došlo 11,9 miliona evra po osnovu zajma od Svetske banke, odnosno njenog ogranka Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i to: 9,4 miliona evra po osnovu glavnice i 2,18 miliona po osnovu kamate. Ovaj kredit na naplatu je kalendarski zapravo došao juče, ali je iz budžeta Srbije isplaćen jutros, s obzirom na to da je dan kada je dolazio na naplatu 15. septembar bio nedelja.

I drugo, 22. septembra Srbiji na naplatu dolazi dodatnih 69,74 miliona evra. Reč je o kreditu uzetom pre oko 40 godina od Pariskog kluba poverilaca i to: 54,1 milion evra po osnovu glavnice i 15,6 miliona po osnovu kamate, navodi Blic.

Srbija je, inače, tokom ove godine plaćala i kredite koje je uzimala od Kuvajta u periodu od 1984. do 1989. godine, a reč je o tačno 20,2 miliona evra.

U Narodnoj banci Srbije kažu da država u ovoj godini mora da otplati nešto više od 202 miliona evra dugova iz sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka. U Centralnoj banci su dodali i da po osnovu starih dugova Srbija redovno otplaćuje i obaveze prema Kuvajtu i Kini.

Ukupno zaduženje 8,8 milijardi
Sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba smo dobili 3,8 milijardi dolara, od Londonskog 2,2 milijarde… Prethodnih godina u proseku smo vraćali po oko 250 miliona evra, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 miliona.

Najviše dugujemo Pariskom klubu — 1,09 milijardi evra, kod koga se kao republika pre četiri decenije zadužili za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka (700 miliona evra), odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još dugo otplaćivati i Kini (15,9 miliona) i Kuvajtu (253,1 milion).

Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre deset godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona godinu dana kasnije. Poslednju ratu od ukupno 525 miliona dolara Slovenci su isplatili 1995. godine.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)