U trendu

Srbija se uključila u globalnu borbu protiv raka grlića materice

Svake godine u Srbiji od raka grlića materice oboli oko 1.250 žena, a umre oko 470, zbog čega je veoma važno da se unapredi svest o mogućnostima prevencije svih bolesti izazvanih humanim papiloma virusom (HPV), saopšteno je danas povodom početka obeležavanja Nedelje prevencije raka grlića materice.

„U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Svakoga dana izgubimo jedan život, jedna majka, sestra, baka… strada od ove bolesti. Zato je cilj naše kampanje da podignemo svest stanovništva, a posebno roditelja, o mogućnostima prevencije svih bolesti izazvanih HPV virusom. Najbolji način zaštite od humanog papiloma virusa, uzročnika kancera grlića materice, je vakcina, koja se u svetu veoma uspešno primenjuje već deset godina, a nadamo se da će u 2017. godini biti dostupna i našim gradjanima“, navela je u saopštenju predstavnica udruženja gradjana „Roditelj“ Gordana Plemić.

U saopštenju se dodaje da se pod sloganom „Vakcina sprečava  –  Srbija protiv raka grlića materice“ u Srbiji od 22. do 28. januara obeležava Nedelja prevencije raka grlića materice.

Osnovni cilj kampanje, koju sprovodi udruženje gradjana „Roditelj“, uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, jeste unapredjenje javne svesti o značaju i mogućnostima prevencije raka grlića materice imunizacijom.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić nedavno je naveo da će u 2017. godini početi dobrovoljna HPV imunizacija dečaka i devojčica uzrasta od 12 godina i to na teritoriji cele zemlje.

U okviru Nedelje prevencije, koja se u Srbiji održava istovremeno kao i u drugim zemljama Evrope, biće organizovane javne tribine i predavanja gde će roditeljima, od eminentnih lekara, imunologa, ginekologa i pedijatara, biti pružene sve informacije o HPV vakcini, njenoj primeni, delovanju, efektima i bezbednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.