Srbija i Slovačka potpisale sporazum o saradnji u odbrani

Ministar odbrane Zoran Đorđević, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Slovačkoj, sastao se danas sa ministrom odbrane te zemlje Peterom Gajdošem s kojim je potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između vlada Srbije i Slovačke.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane oni su se saglasili da kontinuirani i intenzivni politički dijalog na svim nivoima, pozitivna iskustva, stečeno poverenje i čvrste veze iz zajedničkog angažmana u UN misiji na Kipru, kao i visok stepen razumevanja o globalnim pitanjima, predstavljaju odličnu osnovu za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Đorđević je zahvalio na podršci koju Slovačka pruža u evropskim integracijama i očuvanju suvereniteta Srbije, i naglasio da ceni doprinos ambasade Slovačke kao Kontakt ambasade za saradnju Republike Srbije sa NATO u prethodnom četvorogodišnjem periodu.

Ministar je ocenio bilateralnu vojnu saradnju razvijenom, uz mogućnost daljeg unapređenja, i kao ključni segment saradnje podržao nastavak zajedničkog angažovanja u misiji UNFICYP na Kipru.

On je ukazao na pozitivna iskustva i odličnu saradnju pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Republike Slovačke u toj misiji i angažman pešadijskog voda Vojske Srbije u okviru slovačkog kontingenta.

Ministar Gajdoš istakao je tradicionalne prijateljske odnose dve zemlje kao odličnu osnovu za kvalitetnu saradnju u oblasti odbrane, a u skladu sa aktuelnim ekonomskim mogućnostima.

Ponudio je nastavak podrške i razmenu iskustava u procesu evrointegracija Republike Srbije.

Analizirajući aktuelnu političko-bezbednosnu situaciju u regionu i svetu, Đorđević i Gajdoš su istakli značaj mogućeg preduzimanju zajedničkih aktivnosti za sveobuhvatnije rešavanje bezbednosnih pretnji.

Tokom posete Slovačkoj ministar Đorđević je posetio Narodnu skupštinu i razgovarao sa predsednikom Odbora za bezbednost Antonom Hrnkom.

Ministar odbrane Zoran Đorđević prethodno je obišao i vojničko groblje u Velikom Međeru i položio venac na Spomen obeležje stradalim srpskim vojnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.