U trendu

„Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća“ o javnom uvidu sa Ksenijom Petovar (VIDEO)

Aktivno učešće građana u oblasti planiranja i uređenja gradova je postalo standard u većini evropskih gradova i lokalnih zajednica, ali ne i u gradovima Srbije. Zbog toga su donesene mnoge odluke kojima se, na štetu građana, ugrožavaju neka od najvrednijih javnih dobara.

Ksenija Petovar, profesorka Arhitektonskog i Geografskog fakulteta u penziji, u video klipu serijala „Srbija u doba korone: činjenice i dostignuća“, govori o nekim takvim primerima, kao i o značaju javnog uvida, kao jedine forme učešća građana u oblasti planiranja i uređenja prostora u Srbiji.

Sasvim formalno učešće građana u formi javnog uvida je tokom 2020. godine i početkom 2021. godine suspendovano, sa obrazloženjem ograničavanja javnih skupova zbog pandemije Covid 19, pa je tako, uz ostalo, dovedeno u rizik optimalno snabdevanje građana Beograda vodom jer nema uvida stručne i opšte javnosti u Plan o promeni namene dela vodoizvorišta u Makiškom polju.

Stanovnici Beograda suočeni su sa rizikom pogoršanja standarda snabdevanja vodom, bilo da se radi o povećanju cene, pogoršanju kvaliteta isporučene vode ili nečem drugom.

Ukratko, dovedeno je u pitanje jedno od najvrednijih javnih dobara u gradu Beogradu. Profesorka Petovar objašnjava da zahvaljujući vodoizvorištu podzemnih voda u Makiškom polju, Beograd nije imao potrebu da formira akumulacije za snabdevanje stanovništva vodom kao što to rade Madrid, Kragujevac, Kruševac, Užice…

„To je jedno od najbezbednijih izvorišta pijaće vode i nikada u novijoj istoriji građani Beograda nisu bili suočeni sa nestašicom vode“, navodi profesorka Petovar.

Profesorka Petovar podseća na značja institucije javnog uvida koji po tome kako je definisan u Zakonu o planiranju i izgradnji, zadovoljava kriterijum formalnog učešća građana i sadrži obavezu informisanja o elementima plana (koncept, pristup, planska rešenja, sprovođenje planskih rešenja…), kao i konsultacije u formi postavljanja pitanja, razmene komentara i davanja pisanih primedbi i predloga.

U video klipovima Evropskog pokreta u Srbiji možete pogledati analizu o javnom uvidu u periodu pandemije, kao i širu elaboraciju kroz pitanja i odgovore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.