U trendu

„Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća“ (VIDEO)

Tokom vanrednog stanja gotovo nijedna usluga državnog sistema socijalne zaštite nije funkcionisala, pa su organizacije civilnog društva, praktično, preuzele ulogu države u obezbeđivanju neophodne podrške najugroženijim društvenim grupama.

Ovo je zakljucak iztraživanja organizacije “Građanske inicijative” o aktivnostima civilnog društva tokom pandemije.

Istraživanje je obuhvatilo 145 organizacija civilnog društva iz cele Srbije iz oblasti humanitarne pomoći (88), monitoringa (22), infomisanja (18), psihosociijalne podrške (12) i zagovaranja (5).

Godišnje istraživanje organizacije Catalyst o stanju filantropije od početka krize izazvane pandemijom pokazuje da su građani i kompanije zajedno donirali 8,9 miliona eura. Kompanije su doprinele suzbijanju pandemije sa 69% ukupnog doniranog iznosa. Polovina svih finansijskih donacija prikupljenih tokom krize usmerena je u nabavku medicinske opreme.

Iako su organizacije civilnog društva korisnici direktnih davanja u okviru mera državne pomoći, država se oglušila o njihov zahtev za oslobađanje od PDV-a na robu i usluge za donacije (pre svega hranu i robu široke potrošnje). To svedoči o nedostatku suštinskog razumevanja uloge ovih organizacije, naročito u zaštiti najugroženijih društvenih grupa.

U video klipovima možete naći detaljnu statistiku o radu organizacija civilnog društva tokom pandemije, kao i širu elaboraciju kroz pitanja i odgovore.

Govori Bojana Selaković, programska direktorka „Građanskih inicijativa“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.