U trendu

'Srbiji nula za uspešnost rešavanja ubistava novinara'

GodiÅ¡njica ubistva novinara, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavka Ćuruvije obeleÅŸena je danas polaganjem venaca ispred zgrade u kojoj je ÅŸiveo.

Ćuruvija je ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Vence su poloşili predstavnici  Udruşenja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruşenja novinara Srbije (NUNS) kao i članovi porodice.

Predsednik NUNS-a SlaviÅ¡a Lekić rekao je da je Srbija jedina zemlja gde se uspeÅ¡nost reÅ¡avanja ubistva novinara meri „znakom nula“ i dodao da je proÅ¡lo 16 godina od ubistva novinara Milana Pantića, 18 godina od ubistva Slavka Ćuruvije i 23 godine od ubistva novinarke Dade Vujasinović.

„Vrlo sam skeptičan, postoje male Å¡anse da se ubice otkriju. Izuzev slučaja Pantić, jer postoji indicija da drÅŸava tu nema umeÅ¡ane prste“, rekao je Lekić.

On je istakao da je tadaÅ¡nji ministar informisanja Aleksandar Vučić 1999. godine povodom ubistva Ćuruvije rekao da ga je ubila crnogorska mafija, a da je pre tri godine rekao da je u ubistvo umeÅ¡ana drÅŸava.

„Mislim da ne bi bilo loÅ¡e da se sasluÅ¡a sadaÅ¡nji premijer da bi nam otkrio saznanja koja je imao 1999. godine, a posebno saznanja kojima optuÅŸuje drÅŸavu za ubistvo“, kazao je on.

Član uprave UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da to udruÅŸenje traÅŸi od sudskih vlasti da ne odugovlače sudjenju optuÅŸenim ubicama Slavka Ćuruvije i da se hitno privede pravdi optuÅŸeni Miroslav Kurak.

On je podrÅŸao rad Komisije za ubistva novinara i dodao da očekuje da će se rasvetliti sve okolnosti smrti Dade Vujasinović i otkriti ubice Milana Pantića.

„Na ovaj dan pozivamo sve kolege da ne zaborave Å¡ta se desilo 1999. godine i da se svakodnevno bore za slobodu medija“, rekao je on.

Istoričarka i tadaÅ¡nja partnerka Slavka Ćuruvije, Branka Prpa rekla je da je nada nije napustila 18 godina jer „ako odustanemo od toga da se nadamo, onda odustajemo od onog najboljeg u sebi“.

Ona je rekla da oni koji su se rodili 11. aprila 1999. godine ovog dana postaju punoletni i da su upravo oni „ti koji će nastaviti ono za Å¡ta smo se mi borili“.

„Ovo je borba vaÅ¡e profesije, nije moja individualna borba, ovo je profesionalna borba za prava novinara“, kazala je ona i dodala da taj dogadjaj ima „vrlo ozbiljne posledice za druÅ¡tvo u Srbiji i za celu drÅŸavu“.

Sudjenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015.

Za ubistvo su optuÅŸeni načelnik resora DrÅŸavne bezbednosti (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveÅ¡tajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.
 
OptuÅŸeni Romić i Radonjić uhapÅ¡eni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdrÅŸava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

Po optuÅŸnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drÅ¡kom piÅ¡tolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optuÅŸnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih druÅ¡tvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.