U trendu

Srbiji prete poplave!

U pojedinim delovima Srbije uvedena je vanredna odbrana od poplava, a zbog najave obilnih padadavina preti izlizvanje pojedinih reka zbog čega su uvedena dežurstva na terenu.
Usled naglog porasta vodostaja reka, kao i upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) na obilne padavine danas i sutra na području Srbije, uvedena je vanredna odbrana od poplava na Vodnoj jedinici „Drina-Loznica“ u nadležnosti JVP „Srbijavode“.

Na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave tokom današnjeg dana i sutra vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa, saopšteno je iz tog preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju, u skladu sa aktuelnim prognozama o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao RHMZ, najavljeno je da se očekuju značajne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima bujičnih tokova na vodnim područjima koja su u nadležnosti JVP „Srbijavode“.

U skladu sa obavezama iz Opšteg plana za odbranu od poplava, kao i Operativnog plana za odbranu od poplava za 2020. godinu uvedena su dežurstva na terenu, pripremljene sve službe JVP „Srbijavode“ za pravovremene intervencije, kao i usaglašavanje mera odbrane od poplave sa štabovima lokalnih samouprava, prenosi Tanjug.

Službe JVP „Srbijavode“ i nadležnih vodoprivrednih preduzeća su na terenu i prate razvoj situacije, u skladu sa Opštim i operativnim planom za odbranu od poplava, dodaje se u saopštenju.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)