U trendu

Srbiji u 2018. prete razorni zemljotresi: Ovi delovi su najugroženiji

Stručnjaci u Sjedinjenim Američkim Državama najavili da će usporavanje Zemljine rotacije 2018. godine dovesti do serije razarajućih zemljotresa koji će ubiti najmanje milijardu ljudi

Kakve će posledice zemljotres imati, osim od jačine, zavisi i od toga da li se dogodio u ruralnoj ili gradskoj sredini, na kojoj dubini i udaljenosti objekta.

Branko Dragičević, zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Srbije, o ovom katastrofalnom scenariju da se nijedna ozbiljna seizmološka institucija na svetu ne bavim takvim predviđanjima, kao što su to izneli američki naučnici, i da ne zna na osnovu čega su doneli takav zaključak.

Što se tiče naše zemlje, Dragičević navodi da je seizmička opasnost nepromenjena, a da opasnost od zemljotresa, prema analizama, preti Kopaoniku, Svilajncu, Aleksandrovcu, Kraljevu, Jagodini, Kragujevcu, Loznici, Novom Pazaru i Čačku, dok je najniža seizmička opasnost u istočnoj Srbiji i delu Bačke, prenose beogradski mediji.

– Zemljotresi se ne mogu predvideti, ali na osnovu analiza mogu se naslutiti mesto i očekivani intenzitet i magnitude. Ne može se predvideti dan kad će se on dogoditi. Postoji visok nivo seizmičke opasnosti na teritoriji Srbije. Realno je na ovim prostorima očekivati magnitude i do 5,9 – najviše šest stepeni Rihterove skale, jer su se zemljotresi te jačine već dešavali. Karakteristika zemljotresa je da se dešavaju na mestima gde su se već dogodili u prošlosti – objašnjava Dragičević.

Prema njegovim rečima, kakve će posledice zemljotres imati, osim od jačine, zavisi i od toga da li se dogodio u ruralnoj ili gradskoj sredini, na kojoj dubini i udaljenosti objekata.

– Ako se zemljotres dogodi u urbanoj sredini, na teritoriji grada, onda je sasvim drugačije nego da se dogodi na primer u Mionici, u ruralnom delu. U najvećoj opasnosti su stari objekti, zatim oni koji su građeni pre donošenja propisa i prilikom čije gradnje nisu poštovani propisi, kao i objekti koji su loše održavani i loše adaptirani – navodi sagovornik.

On dodaje da jedino na šta se može uticati jesu posledice i seizmički rizik.

– Seizmički rizik zavisi upravo od ranjivosti objekata od otpornosti i edukacije stanovništva. Što se tiče seizmičke opasnosti u Srbiji, ona je uvek ista i nepromenjena, seizmička opasnost se ne menja tokom geološke istorije – zaključuje Dragičević.

Ponašanje u slučaju zemljotresa

Ako vas potres zatekne u domu, ostanite u kući, jer nije bezbedno da izlazite. Potražite zaklon ispod masivnog nameštaja poput kreveta, stola ili ispod štokova vrata. Sklonite se što dalje od prozora, polica i visećih elemenata koji mogu da padnu i da vas povrede. Najbolje bi bilo da budete u čučnju, jer ćete tako sprečiti povredu prilikom pada od gubljenja ravnoteže. Ako ste napolju, sklonite se dalje od zidanih objekata i dalekovoda. Ako ste u vozilu, izbegavajte mostove, tunele, podzemne prolaze i zgrade, jer sve to može da se sruši na vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.