U trendu

Srbiju večeras očekuju nove nepogode

I ove večeri grmljavinu će pratiti pljuskovi, grad i olujni vetar, a mogući su i nagli porasti vodostaja sa lokalnim izlivanjima, upozorava Republički hidrometeorološki zavod.

Strašno nevreme, koje je pogodilo Srbiju juče i tokom noći, svoju reprizu imaće već večeras. Kako upozoravaju iz RHMZ, tokom dana zadržaće se nestabilno vreme, ponegde praćeno pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuju obilne padavine, a grmljavinu će pratiti i pojava grada i olujnog vetra.

– Vreme će večeras biti isto kao i sinoć, s tim što tačno vreme i mesto nepogoda nije moguće utvrditi, jer se ti oblaci pojavljuju u kratkom roku. Sutra će nepogode biti slične, ali slabijeg intenziteta – kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Tokom večeri i noći grmljavinski procesi praćeni pojavom pljuskova, grada i olujnog vetra biće posebno intenzivni na području Banata, donjeg Podunavlja, kao i u Beogradu i okolini, gde se lokalno očekuje i preko 30 mm za 3 h.

Na Starom Begeju, Tamišu, Brzavi, Moravici, Karašu i Neri vodostaji će naredna dva dana biti u većm porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica vanredne odbrane od poplava, piše u upozorenju RHMZ-a.

Na bujičnim vodotocima slivova Kolubare, Jasenice, Kubršnice, Mlave i Peka, kao i na bujičnim vodotocima na širem području grada Beograda naredna 24 časa mogući su nagli porasti vodostaja sa lokalnim izlivanjima, prenose mediji.

Narandžasti meteoalarm za Beograd i okolinu

Tokom popodneva na području Beograda i okoline na snazi će biti narandžasti meteoalarm, jer se očekuju obilne padavine sa grmljavinom i preko 30 litara kiše po kvadratnom metru tokom 12 sati, praćene vetrom olujne jačine.

„Beokom servis“ apeluje na građane da osiguraju predmete na terasama kako se ne bi dogodilo da usled jakog vetra odlete i povrede prolaznike, kao i isturene delove objekata, fasade sklone padu i oluke, predmete na ravnim krovovima i deponovan građevinski materijal, kako ne bi došlo do rasipanja.

Učesnici u saobraćaju treba da budu veoma oprezni i prilagode vožnju uslovima na putu.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda ovakvo vreme zadržaće se i narednih nekoliko dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.