U trendu

Srećan Uskrs!

Svim vernicima koji proslavljaju vaskrsenje Hristovo Novinska Agencija BETA čestita Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

Ponoćnu vaskršnju liturgiju u Hramu svetog Save služio je episkop remezijanski Stefan.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služiće na Uskrs, 2. maja sa početkom u 9 časova svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save, objavljeno je na sajtu SPC.

Vaskrs – hrišćanska Pasha (grč: Χριστιανικό Πάσχα) – najveći hrišćanski praznik, je dan koji Crkva slavi kao centralni događaj Hristove pobede nad smrću. Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista je temelj Hrišćanstva: „A ako Hristos nije ustao, onda je prazna propoved naša, prazna je i vera naša“ (1 Kor 15,14), tj. sva vera i propoved Hristovih učenika, a kasnije i svakog Hrišćanina, niče iz tog najvažnijeg Hristovog dela.

Na istini da je Hristos Vaskrsao zasniva se i nada Hrišćana u sopstveno vaskrsenje: „jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Hristu svi oživeti“ (1 Kor 15,22).

Kod hrišćana je običaj da se za Vaskrs pripreme obojena jaja, na kojima se crtaju hrišćanska obeležja. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Vaskrsa kao „čuvarkuća“, zaštitnik porodice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.