U trendu

Zelene beretke i srpski specijalci vežbali na Goču

Tim Zelenih beretki Specijalne komande američke vojske proveo je mesec dana na planini Goč u zajedničkoj obuci sa srpskom Specijalnom antiterorističkom jedinicom, objavljeno je na Fejsbuk profilu američke ambasade u Beogradu.

Na stranici je 15. maja postavljen video-snimak sa kadrovima zajedničke vežbe, javlja RTS. Kako se navodi, ispod snimka je napisano: „Ishod nije samo bolja obučenost jedinica već i čvrsto prijateljstvo između srpskih i američkih elitnih protivteroristickih snaga“.

Jedan od komandanata srpskih snaga Vladan Mirković objasnio je da Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a radi na specijalnim policijskim zadacima u urbanom okruženju.

Narednik americkog tima je istakao da su srpske snage sa kojima su vežbali najbolja jedinica u Srbiji i da uvek prvi reaguju. Govoreći o vežbi, rekao je da je potrebna mentalna i fizička spremnost kako bi se čovek adaptirao na posebne uslove na Goču.

Šef odbrambenih operacija američke ambasade Kori Šea rekao je da je partnerstvo između Srbije i SAD veoma važno, ne samo u Srbiji i SAD već i u čitavom regionu.

„Postoje neki neprijateljski faktori koji pokušavaju da iskoriste ovaj region za organizovanje napada na neke druge oblasti ili za regrutovanje boraca za akcije u Siriji i Iraku“, kaže Šea.

Zbog toga je partnerstvo dve zemlje potrebno da bi se takve akcije otkrile.

Komandant SAJ-a Spasoje Vulević naveo je da je istorija odnosa dve zemlje veoma duga.

„Zajedno smo se borili protiv zla u Prvom i Drugom svetskom ratu i sad nastavljamo tu tradiciju u borbi protiv terorizma“, ističe Vulević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar