U trendu

Srpski lekar otet u Tripoliju?

Naoružana grupa otela je u Tripoliju srpskog lekara, objavila je libijska agencija Lana.

KAIRO – Naoružana grupa otela je u Tripoliju srpskog lekara, objavila je libijska agencija Lana.

Kako navodi agencija, razlozi otmice za sada nisu poznati.

Oteti doktor iz Srbije, čije se ime ne navodi, radio je u bolnici „Al Sabeja“ u Tripoliju, prenosi italijanska agencija ANSA.

Ambasada Srbije u Libiji, posle intenzivne provere vesti da je u toj zemlji otet jedan srpski lekar, nije dobila nikakve naznake da se to dogodilo, izjavio je za Tanjug ambasador Srbije u Tripoliju, Oliver Potežica.

On je podsetio na upozorenje Ministarstva spoljnih poslova iz jula prošle godine da građani Srbije ne putuju u Libiju.

Posle vesti da je u Libiji otet doktor iz Srbije, ambasada je „čak dobila podatke da je reč o maksilofacijalnom hirurgu i odmah preduzela korake, i to vrlo intenzivne, na proveravanju te informacije, ali ispostavilo se da nema nikakvih naznaka da je bilo koji doktor u Tripoliju kidnapovan“, rekao je Potežica.

„Kasnije se pojavila druga informacija, da je navodno kidnapovan neki naš doktor u blizini bolnice u mestu 50-ak kilometara jugozapadno od Tripolija. Preduzeli smo korake da i to proverimo – nema nijednog, prema našim informacijama, našeg radnika koji radi u toj bolnici, a prema informacijama drugog medicinskog osoblja iz iste bolnice, naš poslednji radnik koji je radio u njoj otišao je pre dva meseca“, dodao je ambasador.

Potežica je ovom prilikom ponovio upozorenje o putovanjima u Libiji, koje je MSP izdalo krajem jula prošle godine, kada su u toj zemlji počeli sukobi – da je preporuka građanima Srbije da ne idu u Libiju i da su u to vreme najžešćih sukoba građani pozvani da odmah napuste tu zemlji.

„Radimo sve što je u našoj moći da pružimo svim našim ljudima pomoć i zaštitu i još jednom ponavljamo: nemamo podataka da je bilo ko kidnapovan u Libiji. Imali smo neke informacije, proveravali smo, nastavljamo da ih proveravamo, ali za sada nema nijednog pokazatelja da je bilo ko otet“, zaključio je ambasador Potežica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.