U trendu

Srpski leteći tenkovi uskoro u Beogradu (foto)

Beograd očekuje početak isporuke četiri nova desantno-jurišna helikoptera Mi-35M za Vojsku Srbije.

mi-35
Foto: Gerard van der SchaafCC BY 2.0

„Lepo je videti nove savremene izvozne verzije borbenih helikoptera Mi-35, proizvedenih na rostovskom helikopterskom zavodu, posebno za vazduhoplovstvo Srbije, jer je srpski narod zaista bratski za Rusiju“, rekao je Romanenko za Sputnjik.

Deo letačkog i tehničkog sastava 714. protivoklopne helikopterske eskadrile „Senke“ u bazi „Rosvertol“ prolaze šestomesečnu obuku za helikopter Mi-35, koju će završiti u novembru.

Kako Sputnjik saznaje, srpski piloti na nebu iznad Rostova, grada na jugozapadu Rusije, svakodnevno lete – u dnevnim i noćnim uslovima.

Srbija bi prema najavama trebalo da u prvom kvartalu 2020. godine preuzme nove helikoptere, ali ima nagoveštaja da bi se to moglo dogoditi i do kraja ove godine.

Ranije je major Dobrosav Drndarević, komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva, govoreći o karakteristikama helikoptera Mi-35M, rekao da je razlika velika u odnosu na ono što je VS do sada imala.

Jedna od tih razlika je oprema helikoptera i sami instrumenti – prelazak sa analognog na digitalno. Druga razlika je borbena upotreba u dnevnim i noćnim uslovima i u složenim meteo-uslovima. Dobija se i dodatni nivo zaštite jer je helikopter oklopljen – glavni sistemi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni. Takođe, sada se stvorila mogućnost dejstvovanja na većim daljinama – i danju i noću – jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, opremljen je i naočarima za noćno letenje.

Istakao je da je helikopter prvenstveno namenjen za protivoklopnu borbu, ali osposobljen i za celu paletu drugih zadataka koje može da izvršava, kao što su prevoženje ljudstva, tereta i izviđanje i iz vazduha.

Rusija je ove nedelje isporučila tri vojno-transportna helikoptera Mi-17V5 za RV i PVO Vojske Srbije, o čemu je Sputnjik eksluzivno pisao.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)