Srpski meteorolog najavio vremenski preokret, i kakvo će biti leto

Posle nekoliko toplih dana, u sredu se očekuje pad temperature za 10 stepeni, kaže meteorolog Đorđe Đurić, koji je izneo i prognozu za leto.

Đurić kaže da je pred nama pravi letnji dan, sunčan i sa temperaturama u skladu sa kalendarom, ali krajem dana oslabljeni hladni front sa severozapada doneće manje kratkotrajno osveženje u vidu severozapadnog vetra

„Slabe kiše može biti samo sporadično u Vojvodini, ali tokom noći sledi stabilizacija“, kaže Đurić.

U ponedeljak i utorak opet nas očekuje lepo, letnje vreme. U utorak će ponegde temperature biti više i od 30 stepeni.

Međutim, u sredu se očekuje pad temperature za 10 stepeni, sporadično je moguća i kiša ali, tvrdi meteorolog, kišni talas je iza nas, tako da se pljuskovi od pre nekoliko dana neće ponoviti barem u narednih sedam dana.

„Ovaj hladniji talas neće trajati dugo i temperature će se ubrzo vratiti na kalendarske i umerene za ovo doba godine“, kaže Đurić.

Kada je reč o prognozi za leto, na njegovom početku može se očekivati promenljivo vreme, ali znatno toplije, sa temperaturama do 25-30 stepeni. Nakon toplih dana, usledili bi pljuskovi i grmljavina.

„Tada će problem biti povećana vlažnost vazduha, sparina, a to je baš neugodno i mnogima padne teže nego vrućine u julu i avgustu“, kaže meteorolog.

Kako leto bude odmicalo, uslediće duža stabilizacija sa tropskim talasima i temperaturama oko 30 stepeni, što je oko proseka za ovo podneblje.

„Tropski talasi su uobičajeni i tada su temperature oko 35 stepeni. U Srbiji će takvih dana biti od pet do 15. Srećom, prethodnih godina nije bilo ozbiljnijih ekstremnih temperatura, preko 38 stepeni, a ne treba ih očekivati ni ove godine“, rekao je Đurić na TV Pink, prenose mediji.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.