U trendu

SSP: Pad sajta 'Moja srednja škola' najbolje govori o kvalitetu kompjuterskih usluga u Srbiji

Stranke slobode i pravde (SSP) je danas, zbog pada sajta „Moja srednja škola“, kritikovala Ministarstvo prosvete Srbije i ocenila da i to govori o kvaitetu kompjuterskih usluga koje plaćaju gradjani.

Predsednica Odbora SSP za obrazovanje, Nataša Zečević, pitala je zar Ministarstvo prosvete, „zajedno sa svim univerzitetima i institutima u svojoj nadležnosti, nema dovoljno znanja da izradi softver za obradu jednostavog završnog ispita za osnovnu školu?“.

Ona je u saopštenju navela da Ministarstvo za te poslove „već godinama bez tendera angažuje istu firmu, „Evolution online – EON d.o.o.“.

Zečević je navela i da za tu firmu Ministarstvo kaže da „s potpunim uspehom realizuje proces upisa što ih čini jedinim u našoj zemlji sa iskustvom i znanjem te vrste“ i da „zato primenjuju pregovarački postupak bez objavljivanja, sa samo jednom firmom“.

„Dobro je poznato da do preopterećenja servera eventualno može doći tokom online testiranja, ali nikako tokom čitanja podataka i pristupa rezultatima testa, što dovoljno govori o kvalitetu kompjuterskih usluga koje svi plaćamo“, navela je ona.

Kritikovala je što „sistemski zanemaruju interesi i potrebe dece“ i navela da, „umesto da su ove, po svemu vanredne godine, otkazali testiranje i upisali decu na osnovu uspeha u školi – kao što je predlagala SSP, maltretirali su ih testom za koji ne mogu ni rezultat da objave“.

Zečević je rekla da kada je sajt „Moja srednja škola“ pao, više od 68.000 dece i roditelja „u potpunom haosu je tražilo informacije u školama

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.