U trendu

SSP: Stepanović potvrdio da praktično nemamo tužilaštvo

Advokat i predsednik Resornog odbora za pravosudje Stranke slobode i pravde (SSP) Vladimir Todorić izjavio je danas da je tačno sve što je portalu KRIK rekao Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, da „praktično nemamo tužilaštvo“.

SSP je saopštila da je Todorić rekao da je Stepanović potvrdio „ono što mnogi od nas govore godinama o tužilaštvu i Zagorki Dolovac“.

„Stepanović je rekao da mi praktično nemamo tužilaštvo i da nema nijednog sudjenja funkcionerima za korupciju poslednjih osam godina“, naveo je on.

Te reči, smatra Todorić, bi „morale da izazovu zemljotres ne samo u pravosudju, već u čitavoj državi jer ih je izgovorio čovek koji vodi najznačajniju pravosudnu instancu u Srbiji“.

Todorić je medjutim rekao da Stepanović „na taj način skida i odgovornost sa sebe i sudova, što je konačno u neku ruku i tačno, jer sudija i sud ne može da odlučuje kome će da sudi, već to radi tužilaštvo“, dok „sudija sudi predmete koji su dodju na sto“.

Todorić je objasnio da je „tužilaštvo brana i filter, jer pokreće procese i odlučuje da li će optužnica stajati pet godina u fioci, i da li će to biti sredstvo ucene i pritiska protiv nekoga“, dakle: „Ili ćemo procesuirati ili nećemo, to postaje stvar političke volje“.

„Imamo više od 3.000 zaraženih dnevno, a klubovi rade nesmetano. Znamo ko ih vodi i ko reketira. Zarada postaje važnija od zdravlja“, rekao je u pisanoj izjavi Todorić.

Podsetio je na slučaj Filipa Koraća, o kome je govorio predsedik Srbije Aleksandar Vučić, zbog čega je Todorić pitao: „Kako je neko smeo da ga pusti na slobodu, ali se ispostavilo da je tužilaštvo povuklo optužnicu“.

Budući da su sudovi pretrpani, a prosečan sudija ima oko 1.000 predmeta, SSP ima plan „da se izadje iz te spirale ludila“, rekao je on.

„Postoje slučajevi protiv banaka, tužbe rezervista, protiv EPS-a, to su hiljade i hiljade predmeta kojima su zatrpani sudovi, a to mogu da budu kolektivne tužbe i da se tako unapredi efikasnost sudstva“, objasnio je Todorić.

„Imamo i druge predloge što se tiče krivice, zaštite sudija, zaštite svedoka, pristojnih plata sudijama, a za pojedine krupne redmete treba odrediti, na primer, mesec i završiti taj predmet. Nenormalno je da se Šariću sudi deset godina“, ocenio je Todorić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.