U trendu

Šta je država preduzela da se spreči unos virusa majmunskih boginja?

Ministarstvo zdravlja preduzelo je niz mera da se spreči unos virusa majmunskih boginja u Srbiju, a načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović apeluje na naše državljane koji borave u Nigeriji da izbegavaju kontakt sa životinjama i konzumiranje mesa.

Stevanović je za Tanjug objasnio da su majmunske boginje, koje su iz Nigerije stigle u Veliku Britaniju gde su registrovana dva slučaja obolelih, retka zoonotska bolest čiji su glavni prenosioci primati i drugi sisari, ali može da se prenese i sa čoveka.

Prenosi se preko kože u kontaktu sa zaraženim životinjama ili konzumiranjem termički nedovoljno obrađenog mesa što je, kaže, čcest slučaj u zemljama centralne i zapadne Afrike.

Reč je o obolenju iz grupe groznica kojoj pripadaju ovčje boginje i variola.

„Klinička slika kod blažih slučajeva podseća na teže oblike ovčijih boginja, dok kod težih oblika majmunske groznice podseća na lakši oblik variole“, rekao je Stevanović.

Simptomi bolesti su povišena temperatura, opšta malaksalost, izraziti bolovi u mišićima i zglobovima, a na kraju se javlja osip, najpre u vidu vodenih plikova koji se kasnije pretvara u gnoj.

Stevanović kaže da „majmunske boginje“ nisu opasne po život kao male ili velike boginje, te da je smrtnost od ove bolesti između jedan i 10 odsto.

Međutim, naglašava da za tu vrstu boginja ne postoji lek ni vakcinalna prevencija, a da su apsolutno zaštićeni jedino oni koji su primile vakcinu protiv velikih boginja.

„Nisu zaštićene osobe koje nisu primile vakcinu protiv variole koja se ne daje od 70-ih godina, te se broj obolelih od majmunske groznice povećava poslednjih godina“, navodi Stevanović.

Prema njegovim rečima, od 70-ih godina i ukidanja vakcinacije protiv variole, epidemije „majmunskih boginja“ često se javljaju u afričkim zemljama.

„Kako je vakcinacija prekinuta, raste broj osetljivih osoba“, objašnjava Stevanović i dodaje da su poslednje velike epidemije „majmunskih boginja“ zabeležene 80-ih i 90-ih godina u SAD zbog uvoza životinja kao kućnih ljubimaca.

Upozorava na opasnost od pojave „majmunskih boginja“ u Srbiji i drugim zemljama Evrope zbog čega je, kako ističe, Evropski centar za kontrolu bolesti izdao niz upozorenja, a isto je učinilo i naše Ministarstva zdravlja.

Ističe da Klinika za tropske i infektivne bolesti ima najsavremeniju opremu i uslove za zaštitu od visoko zaraznih bolesti.

„Nema potrene da preduzimamo dodatne mere zaštite jer smo za ovakve situacije spremni 24 sata dnevno. Imamo uslove za hospitalizaciju projektovanog broja obolelih, ali ne očekujemo da bi to bilo više od pojedinačnih slučajeva“, kazao je Stevanović.

Ministarstvo zdravlja formiralo je Radnu grupa za praćenje i kontrolu „majmunskih boginja“ i preduzelo niz preventivnih mera. Pojačan je nadzor na graničnim prelazima sa posebnom pažnjom na aerodrome u Beogradu i Nišu i identifikaciju putnika iz ugroženog podrucjca ugroženog područja.

Razmenjuju se informacije prema Međunarodnom zdravstvenom pravilniku i prati se epidemiološka situacija u svetu, Evropi i okruženju u skladu sa uputstvima i preporukama Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti.

Javnost se obaveštava o svim preduzetim merama nadzora i prevencije u cilju sprečavanja pojave „majmunskih boginja“ u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.