U trendu

Šta se dešava ako se kandiduje Jeremić?

Predsedništvo LDP obavezalo je svog predsednika Čedomira Jovanovića da se kandiduje za predsednika Srbije ukoliko kandidat proevropske opozicije bude Vuk Jeremić, saznaje Danas iz izvora u ovoj partiji.

Kako nam je rečeno, u LDP smatraju da bi Jeremićeva kandidatura u ime građanske proevropske opozicije bila rušenje ideje o zajedničkom kandidatu evropskih građanskih snaga.

Prema stavu LDP, građanska opozicija ne može stati iza Jeremića ni pod kojim uslovima, zbog njegovih stavova koji su Srbiju u bližoj prošlosti konfrontirali sa onima sa kojima Srbija treba da gradi najbliže odnose. U LDP smatraju da je Srbiji potreban predsednik koji će je približiti Zapadu, a ne neko ko će je ponovo uvesti u sukobe sa Evropom i Amerikom, samo zbog toga što to dobro utiče na njegov rejting. Prema rečima naših sagovornika, imajući u vidu Jeremićeve stavove o Rusiji, EU i Americi, on ni u kom slučaju neće biti kandidat koji će Srbiju jasno opredeliti prema Zapadu, te je Čedomir Jovanović, koji je uvek zastupao evropske vrednosti, jedini kandidat koji bi u predsedničkoj trci bio neko za koga se ni u kom slučaju ne može reći da zastupa interese Rusije. Izvori Danasa navode da se među proevropskom opozicijom stvara atmosfera u kojoj se Saša Janković, koji trenutno obavlja funkciju zaštitnika građana, ostavlja po strani i kao neko ko ima znatno niži rejting u odnosu na Jeremića.

Takođe, prema našim saznanjima, u LDP smatraju da imajući u vidu objavljene rejtinge potencijalnih predsedničkih kandidata Jovanović i te kako ima osnova da se kandiduje. U LDP podsećaju da Jovanoviću predsednička kandidatura nije ništa strano i da je on bio kandidat za predsednika države 2008. i 2012.

Posle ovakvog stava LDP da se zaključiti da postoji jasna podela među partijama na proevropskoj opozicionoj sceni. LDP i Nova stranka su protiv Vuka Jeremića, dok DS, SDS i DJB još nemaju jasan stav. Stvar još više komplikuje to što se Janković, a ni Jeremić, jasno ne izjašnjavaju o tome hoće li se kandidovati ili ne. DS bi, kako je Danas već pisao, mogao da podrži Jankovića ukoliko se napravi dogovor o bloku DS, LDP, LSV i SDA Sandžaka, a mogao bi da kandiduje i svog lidera Dragana Šutanovca u slučaju da Janković odbije da se kandiduje. Iz DS se poslednjih dana šalju i poruke da u slučaju raspisivanja parlamentarnih izbora DS može da razgovara o podršci nekom od kandidata za predsedničke izbore, koji bi Šutanovca podržao za premijera.

Prema našim informacijama, Boris Tadić, lider SDS, misli da bi najbolja opcija za proevropsku opoziciju možda bila da kandidat za predsednika bude Jeremić, a Janković kandidat za premijera.

Jovanović potvrdio

Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da je spreman da se kandiduje za predsednika Srbije u slučaju da svoju kandidaturu objavi Vuk Jeremić ili u slučaju da njegovoj stranci ne odgovara zajednički kandidat opozicije. Jovanović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je više nego jasno da se Vuk Jeremić vratio u zemlju da se kandiduje i dodao da on predstavlja politiku kontinuiteta do 2012. godine koja je pogubna za Srbiju. Lider LDP ističe da neće podržati Jeremića i da je spreman, u slučaju Jeremićeve kandidature, da se sam kandiduje na predsedničkim izborima.

(Danas.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.