U trendu

Šta Srbiji donosi otvaranje poglavlja?

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da otvaranje poglavlja 23 i 24 donosi Srbiji mnogo rada, napora, truda i poslova, a sa druge strane mnogo izvesniju budućnost.

On kaže da nam to donosi i priliku da razvijamo svoju zemlju, smanjujemo javni dug i deficit.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar Nikola Selaković rekao je da je očigledno da je ličnost predsednika Vlade Aleksandra Vučića, njegov odlazak u Pariz, razgovor sa najvažnijim čelnicima EU dao određeni doprinos da Velika Britanija i Hrvatska donesu odluku da podignu rampu za poglavlja 23 i 24.

„Oni što je važno je da nam otvaranje poglavlja 23 i 24 donosi mnogo rada, napora, truda i poslova u kojima će se često dešavati ove situacije, a sa druge strane to nam donosi mnogo izvesniju budućnost, priliku da razvijamo svoju zemlju, smanjujemo javni dug i deficit“, ističe Selaković.

Prema njegovim rečima, poglavlje 23 je nateže poglavlje i to znači da se Srbija suočava sa teškim izazovima. Pojašnjava da je to političko poglavlje a da je poglavlje 24 više tehničko.

„Zemlje koje prolaze kroz slična iskustva, naročito one koje pregovaraju po novim merilima kao što je Crna Gora, kažu – pripremite se za žestok rad“, rekao je Selaković.

Ta poglavlja se sada otrvaraju a poslednja zatvaraju i ukoliko dođe do zastoja u tom poglavlju može se zaustaviti svako drugo poglavlje, rekao je Selaković i dodao da su to ona ključna merila i standardi koji nas vode ka evropskom životnom standardu i sistemu vrednosti koji EU predstavlja.

Selaković kaže da će se Srbija, zbog ulaska u EU, morati suočiti sa promenom Ustava.

„Videćemo kakva će biti dinamika, sama činjenica da negde morate ustavni okvir da upodobljavate što EU zahteva od vas, govori dovoljno da je to komplikovano i teško poglavlje jer nijednoj državi nije lak posao menjati Ustav“, kaže Selaković.

Govoreći o hrvatskim zahtevima, Selaković je citirao predsednika Vlade da Srbija ostaje pri stavu pri kojem smo ušli u čitav proces oko otvaranja poglavlja.

„Kako su prihvatile naš akcioni plan sve države članice, uključujući i Hrvatsku, bez bilo kakvih dodatnih zahteva sa strane, to tako i ostaje. „Naravno, postoji unutarpolitička scena Hrvatske – često njihovi zvaničnici znaju da daju izjave koje su za unutrašnju upotrebu“, rekao je Selaković.

Ministar pšravde kaže da će biti ispunjeni oni uslovi koji su stavljeni u akcioni plan i da srpski zakon ostaje isti kakav jeste, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.