U trendu

Stanovništvo Srbije među najstarijim, starenje tek sledi

Stanovništvo Srbije spada među najstarije populacije globalno, a sa prognozom daljeg intenzivnog starenja usled niskog nataliteta, fertiliteta i odlaska mladih, navedeno je danas u istaživanju o položaju i socijalnoj uključenosti starijih osoba koje su uradili Crveni krst Srbije i mreža organizacija civilnog društva Humana S.

„Slika o starijem ženama i muškarcima u Srbiji, različitim aspektima njihovog položaja i uslovima života govori da je njihov status relativno nepovoljan, u poređenju sa starijim osobama koje žive na području Evropske unije“, navode oni.

Prema iznetim podacima, u 2016. godini populacija stara 65 i više godina činila je 19 odsto ukupnog stanovništva, od kojih je samo 15 odsto bilo zaposleno.

Osim toga, kako navode, rodne razlike su primetne, pa je stopa zaposlenosti za muškarce iznosila 19,5 odsto, a za žene 9,6 odsto, preneo je B92.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je potrebno unaprediti pristup zdravstvenim uslugama i proširiti kapacite lečenja i nege starijih u kućnim uslovima.

Tokom 12 meseci koji su prethodili istraživanju o upotrebi informacionih tehnologija, samo je 17 odsto stanovništva starog 65 i više godina koristilo kompjuter, što je znatno niže nego za istu populaciju u EU 28, gde je ovaj procenat čak 52 odsto.

„Ovo je šesto veliko istraživanje koje Crveni krst Srbije sprovodi u cilju unapređenja položaja starijih osoba u Republici Srbiji, jer kroz prikupljanje i analizu podatka možemo jasno da sagledamo potrebe i probleme sa kojima se susreću i da na osnovu toga definišemo preporuke za poboljšanje njihovog statusa“, izjavila je Vesna Milenović, generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije.

Istraživanje predstavlja samo deo dugogodišnjeg zalaganja Crvenog krsta Srbije da se sa jedne strane poboljša položaj starijih osoba, a sa druge strane da se prepozna njihov potencijal i da se oni uključe u sve sfere društva“, dodala je Milenović.

Istraživanje o socijalnom uključivanju starijih osoba sačinjeno je na osnovu statističkih podataka iz zvaničnih evidencija, kao i dostupnih podataka, a u obzir su uzeti materijalni uslovi života, pristup resursima i uslugama, društvena participacija i socijalne mreže, slobodno vreme, životni stilovi, kultura i komunikacija, kvalitet života i subjektivno zadovoljstvo.

Istraživanje je sprovedeno u okviru trogodišnjeg regionalnog projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba (TASIOP)“, u kojem učestvuju mreže organizacija civilnog društva iz pet država. Projektom koordinira Crveni krst Srbije, a realizuje se uz finansijsku podršku Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.