U trendu

Stiže najjača košava ove godine, hoće li pasti i sneg

U narednih desetak dana ne bi trebalo da bude značajnog zahlađenja i snega, ali će u utorak u Srbiji duvati najjača košava ove godine, izjavio je meteorolog Nedeljko Todorović. On predviđa da će predstojeća zima proteći uz češću pojavu snega i snežnog pokrivača.

Todorović je za RTS rekao da će naredne nedelje duvati košava koja donosi hladnoću sa istoka. On je napomenuo da neće biti značajnog zahlađenja, ali da će u utorak očekivana srednja brzina vetra iznositi od osam do devet metara u sekundi, što stvara subjektivni utisak da je temperatura oko nula stepeni.

Prema rečima Todorovića, naredne nedelje će biti uglavnom suvo, uz oblake i eventualnu kišu samo u ponedeljak, 15. novembra.

On je prokomentarisao i narodno verovanje da će zima biti blaga ako je na Mitrovdan, kao ove godine, magla.

„To verovanje je zasnovano samo na zapažanju u proteklih nekoliko stotina godina, kada je narod beležio i pamtio i sa nekim karakterističnim datumima povezivao vremenske prilike. Najčešće se tako događalo, ali to ne znači da je uvek tako. Sa vremenom nema garancije“.

Priznaje da nema snažnu argumentaciju da bilo šta tvrdi jer je praksa pokazala da dugoročne prognoze nisu pouzdane, ali, gledajući ritam smene hladnijih i blažih zima, predviđa da je red da predstojeća bude sa češćom pojavom snega i snežnog pokrivača.

„To ne znači da će temperatura biti ispod proseka nego da će se smenjivati hladni i topli periodi. Na kraju, kada bi se sabralo, bila bi blago prosečno toplija“, kazao je Nedeljko Todorović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar