U trendu

Stop eksploatisanju mališana: Za težak dečji rad kazna milion i po

Od 1. januara za najmlađe u Srbiji će postojati lista poslova koje nikako ne bi smeli da rade. Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju opasnog rada za decu koju će sprovoditi sve nadležne inspekcije, od inspekcija rada do organizacija socijalne zaštite. Gde god da se pronađe dečji rad, u bilo kojoj oblasti života, neke od njih imaće pravo da reaguju.

Kako navode u Ministarstvu za rad, ukoliko je u pitanju poslodavac, onda će se problemom baviti inspekcija rada, a Zakon o radu predviđa kazne koje se kreću i do milion i po dinara.

– Osim inspekcije rada, sve druge inspekcije u okviru delokruga svoga rada dužne su da razmenjuju podatke, da predlažu preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti i da na druge načine sarađuju – kažu u Ministarstvu rada. – Uredbom se propisuje da je i srednja stručna škola, odnosno organizator prakse, dužan da za decu u okviru stručnog obrazovanja obezbedi nadzor nastavnika ili mentora, kao i poštovanje najviših standarda bezbednosti i zdravlja na radu.

U Uredbi su, navode u Ministarstvu, pobrojani različiti poslovi, od rada na visini, s prekomernim teretom, u skučenom prostoru, rada gde god se zahteva preveliko psihofizičko opterećenje deteta… Najmlađi u Srbiji u najvećem broju slučajeva rade u poljoprivredi a da često nisu ni svesni da su zloupotrebljeni. Zloupotreba dečjeg rada često se dešava u porodici, odnosno baš tamo gde dete nema nikakvu svest o tome da je zloupotrebljeno na bilo koji način.

Kada je reč o kaznama, one su propisane posebnim zakonima. Od 600.000 do 1.500.000 dinara kažnjavaće se prekršaj poslodavca sa svojstvom pravnog lica ukoliko zaposlenom mlađem od 18 godina odredi da radi suprotno odredbama zakona.

Majke i očevi koji zloupotrebljavaju prava ili grubo zanemaruju svoje dužnosti mogu biti potpuno lišeni roditeljskog prava.

– Roditelj zloupotrebljava prava ako izrabljuje dete sileći ga na preterani rad ili na rad koji ugrožava moral, zdravlje ili obrazovanje deteta, odnosno na rad koji je zabranjen zakonom – kažu u Ministarstvu. – Pored ove građanskopravne, moguća je i krivičnopravna odgovornost, po Krivičnom zakoniku, koja se odnosi na zlostavljanje i zapuštanje maloletnog deteta.

Jovan Protić iz Međunarodne organizacije rada kaže da je ideja da u svakom od okruga bude po jedna osoba iz policije, centra za socijali rad i inspekcije rada koja će znati koga treba da pozove kada se dese slučajevi zloupotrebe.

 

U svetu 168 miliona dece radi najteže i opasne poslove, koji ugrožavaju njihov psihofiziči razvoj. U Srbiji nema preciznih podataka o tome koliko je dece radno eksploatisano, ali se zna da su najčešće zloupotrebe kroz rad u poljoprivredi i u prosjačenju, prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar