U trendu

Strah od napada na KiM, pripravnost na najviĆĄem nivou

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je da se napadi na Srbe na Kosmetu nastavljaju, da to zabrinjava i plaơi, te da je pripravnost policije na najviơem nivou.

Marić je rekao da su na jučeraĆĄnjoj sednici kosovske vlade osuđeni napadi na Srbe koji su se desili u prethodnom periodu i zatraĆŸeno energičnije delovanje nadleĆŸnih institucija.

ZatraĆŸano je veće prisustvo kosovske policije, brĆŸe i efikasnije pronalaĆŸenje počinilaca i njihovo kaĆŸnjavanje, rekao je Marić.

„To je ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo dok ne bude rezultata“, rekao je Marić i podsetio da se od početka godine dogodilo između 60 i 70 napada na srpsku imovinu i Srbe – od toga 20 napada u opĆĄtini Istok, oko 25 napada u opĆĄtini Klina i 20 napada u opĆĄtini Peć.

Nedavno se dogodio napad i u GoraĆŸdevcu u kojem je povređen Albanac, pripadnik kosovske policije, podsetio je on i ukazao da su zahtevali energičnije nastupe institucija, policije na prvom mestu.

„Očekujemo da se poveća broj pripadnika policiije u ovim sredinama kao i uključenje viĆĄe pripadnika Srba u kosovsku policiju, čime će se povećati poverenje između građana“, naveo je on.

Prema njegovim rečima to su konkretne mere koje će stvoriti uslove za pravosuđe i tuĆŸilaĆĄtvo da dođe do procesuiranja i pritvaranja onih koji vrĆĄe kriminalna dela.

Imajući u vidu da se sve viĆĄe govori o postojanju radikalnih islamista na Kosmetu i da je nedavno uhapĆĄeno pet osoba pod sumnjom da su spremali teroristički napad – trovanje Gračaničkog jezera, Marić je istakao da je to podiglno nivo straha na Kosovu i Metohiji.

To je dodatno uplaĆĄilo Srbe, kao najslabiju grupaciju, ali strah je prisutan i kod Albanaca, rekao je on i dodao da je policija podigla pripravnost na najviĆĄi nivo.

„Pripadnici policije nose i pancir prsluke a pojacana je i kontrola vozila, tako da cela ova situacija dodatno usloĆŸnjava probleme koje Srbi imaju i mi sa međunarodnom zajednicom insistiramo da njihovo prisustvo bude daleko veće u ovim sredinama i da viĆĄe paĆŸnje obrate na srpsku zajednicu“, rekao je Marić.

Na pitanje kako je shvatio izjavu ĆĄefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina podrĆŸati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije i da će uskoro biti otvorena kacelarija Kosova u grčkoj prestonici, Marić je rekao da će na to reagovati kada se bude znalo da li je to stav vlade u Atini ili stav tog ministra.

„Kada budemo znali koji je zaista stav vlade u Atini po tom pitanju onda moĆŸemo da komentariĆĄemo izjavu ministra, koji je član vlade, međutim da li je to i stav vlade, to ćemo da vidimo“, rekao je Marić.

Povodom tvrdnji Priơtine da će do 1. oktobra biti ukonjen Park mira i most u Kosovoskoj Mitrovici biti otvoren za saobraćaj, Marić je naglasio da trenutno nema dogovora po tom pitanju.

On je podsetio da je proơle godine dogovoreno da nema jednostranih poteza i da dok ne bude zajedničkog dogovora ơta će da se radi sa mostom bilo bi neodgovorno davati bilo kakve izjave i licitirati sa bilo kakvim datumima.

„Trenutno nema dogovora po pitanju mosta i bilo kakav jednostrani potez ugroĆŸava proces razgovora sa jedne strane a sa druge upućuje na situaciju mogućih sukoba i koflikata. To sigurno nije u interesu nikog od nas, jer građani su i ovako dosta uplaĆĄeni, previĆĄe je problema i potpuno je nepotrebno stvarati nove. Zato međunarodna zajednica insistira na procesu koji će dogovorom dovesti do kompromisa“, rekao je Marić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.